Gå direkte til innhold
Startsiden Aktuelt Kronikker og innlegg RBs leder basert på faktiske feil

RBs leder basert på faktiske feil

Det er prisverdig at Romerikes Blad (RB`s leder 4. april) engasjerer seg i saken til Ashok fra Sri Lanka, bosatt på Fjellhammar. Dessverre er lederen sterkt misvisende på grunn av to faktiske feil. Da avisen leses i Ashoks nærmiljø mener nemnda det er spesielt viktig at faktiske omstendigheter er riktig gjengitt.

Avisen hevder at det ikke finnes sikre holdepunkter for at noen av foreldrene hans er i live, herunder at ingen har hørt noe fra moren siden ”tsunamien feide over landet”.

Det er tvert i mot sikre holdepunkter for at moren og Ashoks søsken er i live.

De som møtte i nemndmøtet 30.08.2005 hevdet ikke at moren og Ashoks søsken var omkommet i tsunamien. De opplyste videre at moren og søsknene ikke var meldt savnet etter tsunamien, verken overfor myndighetene eller andre organisasjoner – noe som hadde vært naturlig hvis nære familiemedlemmer hadde forsvunnet etter flomkatastrofen. Sist – men ikke minst – det ble opplyst i nemndmøtet at Ashok hadde hatt kontakt med sin mor på telefon, senest for 4 - 5 måneder - eller litt lenger siden.

I henhold til en rapport fra den norske ambassaden i Colombo fra april 2005, opplyste Ashoks bestemor at hun ikke var sikker på om hun ville ha mulighet til å finne sin datter og videre at hun kunne ha flyttet til et bestemt sted. Bestemoren har forøvrig i en søknad til norske myndigheter i oktober 2005 oppgitt en bestemt adresse på Ashoks mor.

Avisen hevder videre at nemnda ikke har noen avtale med gjenværende familie om å ta seg av gutten. Dette er også feil.

Ashoks bestefar har senest i begynnelsen av mars 2006 overfor srilankesiske myndighetsrepresentanter sagt seg villig til å ta seg av Ashok ved en tilbakesendelse. Dette samtykket er ikke trukket tilbake av bestefar eller bestemor. Det tilføyes forøvrig at Ashoks mor og hans besteforeldre flere ganger tidligere ( i 2004) har sagt seg villige til å gjenoppta omsorgen for Ashok. De har senere ombestemt seg. I nemndmøtet la nemndas medlemmer til grunn at moren ønsket å holde seg i skjul for å øke Ashoks muligheter for varig opphold i Norge.


Unni Mette Vårdal
Nemndleder

Publisert i Romerikes Blad 06.06.2006