Last updated: 30/04/2021 30/04/2021

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fikk avslag på søknad om permanent oppholdstillatelse fordi han ikke oppfylte kravet til norskopplæring og opplæring i samfunnskunnskap.

Bakgrunn

UDI avslo søknad om permanent oppholdstillatelse fordi klageren ikke hadde gjennomført pliktig norskopplæring, og heller ikke oppfylte vilkåret om å beherske et minimum av norsk muntlig. Han oppfylte heller ikke vilkåret om opplæring og bestått prøve i samfunnskunnskap. Det kom frem i klagen at klageren en periode hadde fått hjelp av barnevernet, og at han hadde hatt psykiske helseplager.

Vurdering og konklusjon

UNE var enig i at klageren ikke oppfylte vilkårene for permanent oppholdstillatelse. UNE skrev at det står i introduksjonsloven § 17 at en utlending mellom 16 og 67 år som har fått oppholdstillatelse etter utlendingsloven har rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Opplæringen omfatter til sammen 600 timer, hvorav 550 timer skal være i norsk, og 50 timer skal være i samfunnskunnskap.

Klageren hadde ikke dokumentert at han hadde gjennomført slik opplæring. Når det gjaldt den fremlagte dokumentasjonen på at klageren var elev, skrev UNE at opplæring i videregående skole og ungdomsskole ikke var det samme som opplæring etter introduksjonsloven.

Klageren fikk heller ikke unntak fra kravet til norskopplæring. Han hadde ikke dokumentert at han ved avsluttende prøve hadde oppnådd resultat A2 eller høyere på både skriftlig og muntlig avsluttende prøve utviklet av «Kompetanse Norge» (tidligere VOX). Han hadde heller ikke lagt frem vedtak fra hjemkommunen på at han var fritatt. UNE viste til at det bare var kommunen som kunne fatte vedtak om fritak. Dette gjaldt også fritak på grunn av eventuelle helsemessige årsaker, og fritak for skoleelever som følger grunnskoleopplæring eller går på videregående opplæring og har fått standpunktkarakter i norsk.

Klageren hadde heller ikke lagt frem dokumentasjon på at han behersket et minimum av norsk muntlig gjennom fremleggelse av avsluttende prøve i norsk med resultat A1 eller høyere. UNE mente derfor at klageren ikke oppfylte vilkåret om å beherske et minimum av norsk muntlig.

UNE fornyet heller ikke klagerens oppholdstillatelse, siden han hadde midlertidig oppholdstillatelse som fortsatt var gyldig.

Var dette sammendraget nyttig?