Last updated: 24/08/2020 24/08/2020

Sammendrag: Au Pair

Klageren fikk ikke opphold som au pair fordi formålet om kulturutveksling ikke ble godt nok ivaretatt.

Sakens bakgrunn

Klageren søkte om midlertidig oppholdstillatelse som au pair. UDI avslo søknaden fordi de mente formålet med au pairordningen ikke ville bli ivaretatt.

UNEs vurdering

UNE var enig i UDIs vurdering, og viste til at formålet med au pair-opphold i Norge skal være kulturutveksling. Det betyr at formålet med oppholdet må være at au pairen får kjennskap til norsk språk og kultur ved å bo hos familien. Vertsfamilien må derfor kjenne det norske samfunnet godt og bruke norsk språk hjemme.

Klageren og vertsmoren var fra samme landsby i klagerens hjemland. Vanligvis kreves det at en vertsforelder med samme nasjonalitet som au pairen må ha bodd i Norge i minst 10 år. Vertsmoren i denne saken hadde bodd i Norge i 12 år. UNE mente likevel at kravet om kulturutveksling ikke var oppfylt.

Vertsfamilien hadde forklart at de snakket norsk hjemme og beskrev ordningen med au pair som en toveis kulturutveksling. UNE påpekte at hovedformålet må være at au pairen skal lære om Norge. Basert på opplysningene i saken, mente UNE at vertsfamiliens hovedformål med å ha en au pair var et ønske om å lære barna indonesisk og ikke at klageren ønsket å lære om Norge. Vilkårene for å få oppholdstillatelse som au pair var derfor ikke oppfylt, og klagen ble avslått.

Var dette sammendraget nyttig?