Last updated: 07/07/2020 07/07/2020

Sammendrag: Statsborgerskap

Klageren ble norsk statsborger ved fødsel. Hun fikk avslag på søknad om å beholde det norske statsborgerskapet fordi hun ikke hadde bodd i Norge i til sammen to år før hun fylte 22 år.

Bakgrunn

 
Da klageren ble født var begge hennes foreldre norske statsborgere. Hun fikk derfor norsk statsborgerskap ved fødselen. Noen uker før hun fylte 22 år søkte hun om å få beholde sitt norske statsborgerskap. Vedlagt søknaden var blant annet kopi av hennes foreldres norske pass, og hennes argentinske og norske pass. Det norske passet var gyldig frem til klageren fylte 22 år.

Vurdering og konklusjon

Hovedregelen er at den som fikk norsk statsborgerskap ved fødselen, men som ikke har bodd to år i Norge eller til sammen syv år i Norge og andre nordiske land, taper sitt norske statsborgerskap ved fylte 22 år. Den som ellers vil tape sitt norske statsborgerskap etter hovedregelen, kan søke om å få beholde statsborgerskapet hvis hun/han har "tilstrekkelig tilknytning" til Norge. Det må søkes før fylte 22 år.

UNE var enig med UDI i at klageren ikke fikk beholde sitt norske statsborgerskap, fordi hun er bosatt i Argentina og kun har vært i Norge i 23 dager før hun fylte 22. Hun hadde heller ikke fått utstedt norsk pass med varighet utover fylte 22 år. UNE mente at hennes opplysninger om at hun hadde sterk følelsesmessig tilknytning til Norge, og at hennes foreldre og søsken er norske statsborgere, ikke var nok til at hun oppfyller kravet om å ha "tilstrekkelig tilknytning" til Norge i lovens forstand.

Hvis klageren ønsker å bo i Norge i seks måneder for å styrke sin tilknytning slik hun opplyste i klagen, kan hun søke om oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 38. En utlending som er født av foreldre der minst en av dem var norsk statsborger da hun/han ble født har rett til oppholdstillatelse etter utlendingsforskriften § 8-10.

Var dette sammendraget nyttig?