Last updated: 28/01/2021 28/01/2021

Sammendrag: Familie

Klageren fikk familieinnvandring med sin ektefelle i Norge. Det var åpenbart at ekteskapet var inngått frivillig og derfor grunn til å gjøre unntak fra kravet om at begge ektefeller må ha fylt 24 år.

Bakgrunn

En mann fra Kosovo søkte familieinnvandring med sin norske ektefelle (referansepersonen). Ektefellen har bakgrunn fra Kosovo. Klageren er under 24 år.

UDI avslo søknaden fordi kravet om at begge parter har fylt 24 år ikke var oppfylt (24-årskravet). UDI viste til at partene har bakgrunn fra Kosovo hvor det er europeisk erfaring med at tvangsekteskap forekommer.

Vedtaket ble påklaget fordi partene mente at ekteskapet var åpenbart frivillig.

Vurdering og konklusjon

Klagen ble tatt til følge. UNE mente etter en konkret helhetsvurdering at ekteskapet åpenbart var inngått frivillig og at det derfor kunne gjøres unntak fra 24-årskravet. 

UNE mente at det var flere objektive momenter i saken som tilsa at partene ikke tilhørte den grunnen som erfaringsmessig kan være utsatt for ufrivillige ekteskap. UNE la i vurderingen særlig vekt på partenes alder, både da de møttes og da de senere giftet seg. Referansepersonen hadde også påvist en særskilt selvstendighet. Hun hadde allerede da partene møttes påbegynt høyere utdanning og at hun har god inntekt. Det fremsto også som at referansepersonen har vært økonomisk uavhengig i flere år. Hun eier også egen leilighet som hun bor i. UNE la også vekt på opplysningene fra partene om at de møttes uten involvering av familien og disse opplysningene var underbygget av fremlagte tekstmeldinger mellom partene. UNE la også vekt på referansepersonens familiehistorikk.

Øvrige vilkår for tillatelse var oppfylt. Klageren fikk innvilget midlertidig oppholdstillatelse i familieinnvandring med sin ektefelle i Norge.

Var dette sammendraget nyttig?