Last updated: 16/09/2021 16/09/2021

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

UNE innvilget permanent oppholdstillatelse til klageren. UNE mente at klageren ville komme særlig uheldig ut i vurderingen av selvforsørgelseskravet dersom det eldre regelverket for unntak for elever i videregående skole skulle legges til grunn.

Bakgrunn

Klageren søkte om permanent oppholdstillatelse høsten etter at han var uteksaminert fra videregående skole. UDI avslo søknaden fordi klageren ikke hadde hatt tilstrekkelig inntekt de siste 12 månedene. UDI mente videre at han ikke oppfylte vilkårene for unntak.
 

Vurdering og konklusjon

Klageren var nylig uteksaminert av videregående skole da han søkte om permanent oppholdstillatelse. Etter tidligere regelverk måtte klageren være elev for å kunne unntas selvforsørgelseskravet, jf. utlendingsforskriften § 11-11 tredje ledd bokstav b. Han falt dermed ikke inn under dette unntaket. 
 
Praksis hos UNE er at dersom vedtaket er fattet hos UDI etter 01.01.2021, behandles klagen etter nytt regelverk. Etter det nye regelverket, utlendingsforskriften § 11-12 annet ledd bokstav a, må søkeren de siste 12 månedene eller de siste to semestrene ha deltatt i videregående opplæring for ungdom, jf. opplæringslova § 3-1, for å få unntak fra selvforsørgelseskravet. Klageren ville således ha vært unntatt selvforsørgelseskravet dersom saken hadde blitt vurdert etter det nye regelverk. UNE mente at klageren på grunn av dette kom særlig uheldig ut i vurderingen av selvforsørgelseskravet.
 
Det ble videre lagt vekt på at klageren var 2 uker unna å være elev da han fremmet søknaden om permanent oppholdstillatelse, 2 måneder unna å være elev da søknaden ble registrert hos politiet og at han på vedtakstidspunktet hadde en deltidsjobb. Det ble vist til at ifølge Justis- og beredskapsdepartementets ikrafttredelsesrundskriv G-05/2017 er hensikten med selvforsørgerkravet «å oppmuntre utlendinger til å bidra og ta del i det norske samfunnet gjennom utdanning og arbeid, samt sikre at de har tilstrekkelige midler og ikke trenger støtte fra det offentlige.» I tillegg ble det vist til at søknaden ble registrert før klageren fylte 18 år.
 
Etter en helhetsvurdering av de overnevnte momentene konkluderte UNE med at klageren tar del i det norske samfunnet gjennom både studier og arbeid, og at han derfor ble unntatt selvforsørgelseskravet på grunn av "særlige grunner" i utlendingsforskriften § 11-11 fjerde ledd.

Var dette sammendraget nyttig?