Last updated: 20/04/2023 20/04/2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke arbeidstillatelse som faglært arbeidstaker i Norge fordi han ikke hadde lagt frem dokumentasjon som viste at han er faglært etter utlendingsreglene. Han hadde hverken kompetanse gjennom utdanning eller tilstrekkelig yrkeserfaring til at han kunne anses å ha spesielle kvalifikasjoner.

Bakgrunn

Klageren søkte om arbeidstillatelse for å arbeide som kokk på en restaurant i Norge.

UDI mente at han ikke hadde faglært kompetanse som kokk, og viste til at han ikke hadde lagt frem dokumentasjon på utdanning. Attestene fra hans arbeidserfaring inneholdt ikke tilstrekkelig detaljerte opplysninger til at han kunne anses som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner.

I klagen ble det opplyst at klageren hadde arbeidet som kokk i 14 år i stadig mer ansvarsfulle stillinger - også internasjonalt. Han hadde vært lærer ved et gastronomisk akademi og hadde vunnet en velkjent kokkekonkurranse i sitt hjemland. Klageren var ikke i stand til å fremskaffe ytterligere dokumentasjon fordi hans tidligere arbeidsgivere ikke var interessert i å medvirke til dette. Å vinne konkurransen klageren hadde deltatt i, viste at klageren var en kokk med særlige kvaliteter.

UNEs vurdering

For å bli ansett som faglært arbeidstaker må utlendingen ha fagutdanning, fagbrev aller ha utdanning fra høyskoleuniversitet eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge. Ved utdanning fra høyskoleuniversitet er det et krav om fullført grad på bachelor- eller masternivå.

UNE konstaterte at klageren ikke hadde fremlagt dokumentasjon som viser at han har fullført en utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge.

Siden klageren ikke hadde dokumentert tilstrekkelig formell kompetanse, vurderte UNE om han kunne anses å ha spesielle kvalifikasjoner i utlendingsforskriftens forstand. I slike tilfeller må klageren ha fått kompetanse gjennom praktisk arbeidserfaring, eventuelt i kombinasjon med utdanning, som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå. En utdanning som kokk i Norge har en varighet på fire år, hvorav to år er på skole og to år er opplæring i bedrift. Det vil si at klageren i utgangspunktet måtte ha minst åtte års arbeidserfaring.

Dokumentasjonen klageren hadde lagt frem viste at han hadde arbeidet som kokk i om lag syv år. Hans praktiske erfaring var dermed i utgangspunktet ikke av tilstrekkelig lang varighet. Den var heller ikke tilstrekkelig i kombinasjon med utdanning, fordi det ikke var lagt frem nok opplysninger om utdanningens omfang eller innhold. Attestene var heller ikke detaljerte nok.

Selv om det å vinne den aktuelle kokkekonkurransen kunne tilsi at han hadde gode kunnskaper innen matlaging, var det i seg selv ikke tilstrekkelig til at det kunne anses som godtgjort at han hadde opparbeidet seg faglært kompetanse. UNE opprettholdt dermed UDIs avslag.

Var dette sammendraget nyttig?