Last updated: 08/09/2022 08/09/2022

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker fordi han ikke hadde dokumentert at han hadde formell kompetanse.

Sakens bakgrunn

Klageren søkte oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker for å jobbe som sveiseinspektør. Han fikk avslag fra UDI fordi han ikke ble ansett som en faglært arbeider, se utlendingsforskriften § 6-1 første ledd.

UNEs vurdering

UNE viste først til at for å få oppholdstillatelse til å arbeide i Norge som faglært arbeidstaker må en rekke vilkår være oppfylt. Det stilles blant annet krav til kompetanse, arbeidet utlendingen skal utføre og til lønns- og arbeidsvilkår. For å bli ansett som faglært arbeidstaker må utlendingen ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskoleuniversitet eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge.

Klageren hadde ikke dokumentert at han hadde fagutdanning, fagbrev eller utdanning fra høyskoleuniversitet.   Han hadde fremlagt sertifiseringer, men det var ingen dokumentasjon som viste hva slags utdannelse som var nødvendig for å få disse sertifiseringene.

Fordi klageren ikke hadde dokumentert formell kompetanse, vurderte UNE om han hadde spesielle kvalifikasjoner etter utlendingsforskriften. I denne sammenheng viste UNE til at det følger av fast praksis at det skal mye til for å gi en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Som hovedregel må klageren ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. Det stilles krav til grundig dokumentasjon på yrkeserfaring.

Klageren hadde ikke lagt frem dokumentasjon på yrkeserfaring. Han hadde sendt inn en CV, men ingen attester fra tidligere arbeidsgivere. UNE mente at klageren derfor ikke var faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner.

UNE konkluderte med at klageren ikke oppfylte vilkårene som faglært arbeidstaker. UNE vurderte ikke de øvrige vilkårene for om en tillatelse var oppfylt, fordi dette ikke hadde betydning for resultatet i saken.

Var dette sammendraget nyttig?