Last updated: 12/01/2023 12/01/2023

Sammendrag: Au Pair

Klageren fikk avslag på søknad om tillatelse som au pair i Norge fordi det ikke var sannsynlig at hun ville returnere til hjemlandet ved tillatelsens utløp.

Bakgrunn

UDI avslo klagerens søknad om midlertidig oppholdstillatelse som au pair høsten 2021, fordi de mente hun hadde svake returforutsetninger. UDI viste til at klageren kom fra den krigsherjede regionen Donetsk i Ukraina.

I klagen påpekte klageren at hun kommer fra en by som var langt unna det okkuperte området i Donetsk. Hennes hjemsted var derfor under ukrainske myndigheters kontroll.

UNEs vurdering

UNE skrev at det er en forutsetning for den type oppholdstillatelse søkeren har søkt om, at hun reiser tilbake til hjemlandet. Det må derfor vurderes hvor sannsynlig det er at hun forlater Norge og Schengen-området når tillatelsen utløper.

Selv om byen klageren kommer fra var under ukrainske myndigheters kontroll da UDI fattet sitt vedtak, har situasjonen forverret seg drastisk i hele Ukraina etter at krigen brøt ut 24.02.2022. Det har blant annet medført at millioner av ukrainere har forlatt hjemlandet og søkt asyl i andre europeiske land. UNE var derfor enig med UDI i at klagerens returforutsetninger ikke var gode nok, og at det ikke er sannsynlig at hun vil forlate Norge og Schengen-området når tillatelsen utløper. UNE opprettholdt dermed UDIs avslag.

Var dette sammendraget nyttig?