Last updated: 11/11/2022 11/11/2022

Sammendrag: Statsborgerskap

Klageren fikk avslag på søknad om norsk statsborgerskap fordi han ikke oppfylte vilkåret om 7 års oppholdstid i statsborgerloven § 7.

Sakens bakgrunn:

UDI avslo klagerens søknad om norsk statsborgerskap fordi de mente at han ikke oppfylte vilkåret om syv års oppholdstid i Norge.
 

UNEs vurdering:

Det fremgår av statsborgerloven § 7 at opphold i Norge for mer enn ti år siden, ikke tas med i beregningen av oppholdstid. Utgangspunktet for UNEs vurdering var dermed om klageren hadde hatt minst syv års oppholdstid i Norge i perioden som var fra vedtaksdato og ti år tilbake i tid.
 
Etter statsborgerforskriften § 3-2 første ledd regnes oppholdstiden fra søknadstidspunktet dersom en person får oppholdstillatelse etter innreise til Norge. Etter andre ledd kan oppholdstiden mellom avslag på søknad og senere innvilgelse kun medregnes dersom avslaget ble gitt utsatt iverksettelse, eller utsatt iverksettelse fulgte av utlendingsloven.
 
Klageren fikk avslag på sin første søknad om asyl i Norge, og senere nei til utsatt iverksettelse. Fra det tidspunktet hadde klageren da ikke lov til å fortsette å oppholde seg i Norge. Etter flere omgjøringsanmodninger fikk klageren ja til utsatt iverksettelse i 2017 og senere innvilget midlertidig oppholdstillatelse av UNE. Beregningen av oppholdstid startet dermed fra datoen klageren fikk innvilget utsatt iverksettelse i 2017. Klagerens samlede oppholdstid i Norge var da under 7 år. Vilkåret om 7 års oppholdstid i statsborgerloven § 7 var ikke oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?