Last updated: 13/07/2023 13/07/2023

Sammendrag: Familie

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse i Norge fordi hun var under 24 år og det ikke var åpenbart at ekteskapet var frivillig.

Bakgrunn

Klageren søkte om oppholdstillatelse for familieinnvandring med sin ektefelle. UDI avslo søknaden fordi begge var under 24 år og det var ikke åpenbart at ekteskapet var frivillig. Se utlendingsloven § 41a.

UNEs vurdering

UNE viste til at 24-årskravet var ment å beskytte unge personer mot ekteskap inngått under tvang, men også under mindre alvorlige grader av press og overtalelse fra familien. Det kan gjøres unntak fra vilkåret dersom det er «åpenbart» at ekteskapet eller samlivet er frivillig. Terskelen er høy får å oppfylle unntaket.

UNE mente det ikke var grunn til å gjøre unntak i denne saken. UNE la vekt på at ekteskapet ble bestemt før ekteparet møttes for første gang. Ekteskapet ble så inngått 14 dager etter dette. Klageren hadde ikke utdannelse og ble introdusert for ektefellen via sin fetter. Klageren og referansepersonen hadde lagt frem dokumentasjon i form av bilder, men dette var ikke tilstrekkelig til å bevise at ekteskapet var åpenbart frivillig.

UNE avslo søknaden.

Var dette sammendraget nyttig?