Last updated: 15/12/2023 15/12/2023

Sammendrag: Visum

Klageren fikk ikke visum for å besøke familie i Norge fordi UNE mente han ikke hadde dokumentert familierelasjonen.

Bakgrunn

Klageren leverte søknad om visum ved en norsk ambassade fordi han ønsket å besøke familie i Norge. Sammen med søknaden leverte han blant annet kopi av pass, reiseforsikring, et identitetskort for permanent opphold i USA samt invitasjonsbrev.
 
UDI avslo søknaden fordi de mente det var usikkert om klageren ville reise ut av Norge når visumet utløp. UDI mente han verken hadde sterk nok tilknytning til hjemlandet eller til USA til å sannsynliggjøre at han ville forlate Norge. UDI viste blant annet til at det amerikanske oppholdskortet hadde utløpt og at han befant seg i hjemlandet da UDI fattet vedtak. Han hadde ikke dokumentert at han kunne returnere til USA, eller at han hadde fått permisjon av sin arbeidsgiver.
 
I klagen skrev klageren blant annet at han hadde søkt om forlenget opphold i USA. Han hadde kone, barn og arbeid der, og det var ingen grunn til at han skulle forbli i Norge eller Schengen som ulovlig innvandrer.
 
UDI endret ikke sin vurdering og sendte klagen til UNE.
 

UNEs vurdering

UNE viste innledningsvis til den felles visumforordningen som gjelder for Schengen-området. For å få visum må klageren kunne sannsynliggjøre formålet med og vilkårene for det planlagte oppholdet.

Klageren hadde oppgitt at han ville besøke familie i Norge. UNE mente det ikke var dokumentert at han hadde en familierelasjon til personene han ville besøke. Formålet med besøket var ikke tilstrekkelig sannsynliggjort.

UNE viste videre til at et hovedspørsmål ved vurderingen av en visumsøknad er om klageren vil forlate Schengen-området før visumperioden utløper. Dersom det er rimelig tvil om han vil dra tilbake til hjemlandet, skal visumsøknaden avslås.

UNE påpekte at Marokko har et betydelig migrasjonspotensiale til Norge og Schengen. Sannsynligheten for at klageren ville forlate Norge etter endt opphold var dermed lavere enn sammenlignet med andre land. Det var også usikkert hvorvidt han for tiden var bosatt i USA eller Marokko. UNE mente at hans svake returforutsetninger tilsa at han ikke skulle innvilges visum. 

Sterke velferdsgrunner kan oppveie svake returforutsetninger. UNE vurderte imidlertid ikke om det fantes slike grunner i klagerens sak, siden familierelasjonen ikke var tilstrekkelig dokumentert.

Var dette sammendraget nyttig?