Last updated: 10/01/2024 10/01/2024

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke arbeidstillatelse som faglært arbeidstaker fordi han ikke hadde dokumentert at han var faglært etter utlendingsreglene. Han hadde verken kompetanse gjennom utdanning eller tilstrekkelig yrkeserfaring til at han kunne anses å ha spesielle kvalifikasjoner.

Bakgrunn

Klageren søkte om arbeidstillatelse for å arbeide som snekker ved et byggefirma i Norge.
 
UDI avslo søknaden fordi han ikke hadde kompetanse som faglært og fordi det ikke var nødvendig med slik kompetanse for den tilbudte stillingen. UDI viste også til at han ikke fikk høy nok lønn.
 
Klagerens fullmektig opplyste i klagen at det ikke var mulig å innhente mer dokumentasjon på klagerens yrkeserfaring. Han opplyste at klageren hadde drevet egen snekkervirksomhet i fem år, gjennomført mer enn 1 200 timer med utdanning og kurs samt fullført tre av fem års utdanning, og at alle de opparbeidede ferdighetene kunne brukes som snekker. 
 
UDI fastholdt avslaget, men la til grunn at lønnsvilkåret var oppfylt og at stillingen han var tilbudt krevde faglært kompetanse som snekker.
 

UNEs vurdering

For å bli ansett som faglært arbeidstaker må klageren ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskole eller universitet eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge. Ved utdanning fra høyskole eller universitet er det krav om fullført grad på bachelor- eller masternivå.
 
UNE mente at dokumentasjonen klageren hadde fremlagt, viste at han hadde fullført flere opplæringsprogrammer innen ulike yrkesområder. Det var kun dokumentert at han hadde gjennomført 520 timer med utdanning som snekker. Dette var ikke tilstrekkelig til å kunne tilsvare en treårig yrkesrettet utdanning. UNE merket seg også at klageren har fullført allmennfaglig utdanning, men viste til at dette faller utenfor begrepet fagutdanning. Klageren hadde også påbegynt utdanning innen veitransport. UNE viste til at utdanningen ikke var fullført og at den heller ikke var relevant for snekkeryrket.
 
Siden klageren ikke hadde dokumentert tilstrekkelig formell kompetanse, vurderte UNE om han kunne anses å ha spesielle kvalifikasjoner i utlendingsforskriftens forstand. I slike tilfeller må klageren ha fått kompetanse gjennom praktisk arbeidserfaring, eventuelt i kombinasjon med utdanning, og ha fått kompetanse som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå. Det skal ifølge fast praksis i UDI og UNE mye til for å gi en tillatelse på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Det kreves normalt flere år med målrettet kompetanseheving gjennom opplæring og praktisk arbeid. Som hovedregel må man ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. Det kreves grundig dokumentasjon på yrkeserfaring. Dokumentasjonen må inneholde detaljerte opplysninger fra tidligere arbeidsgivere om arbeidsforholdets varighet, opplæring og arbeidsoppgaver. En utdanning som snekker i Norge har en varighet på fire år, hvorav to år er skole og to år er praksis. Det vil si at klageren i utgangspunktet må ha minst åtte års arbeidserfaring.
 
Klageren hadde ikke fremlagt dokumentasjon på sin yrkeserfaring. Han hadde fremlagt en arbeidsbok, men denne viste ikke hvilken kompetanseheving han hadde fått gjennom arbeidet. Han hadde heller ikke fremlagt noen opplysninger om sitt arbeid som selvstendig næringsdrivende.
 
UNE konkludere med at klageren ikke oppfylte vilkårene som faglært arbeidstaker og avslo søknaden.
 
 

Var dette sammendraget nyttig?