Last updated:
11/04/2024
11/04/2024
Please note that not all the information on this page is available in English
Sammendrag: Arbeid
Klageren hadde søkt midlertidig oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker. UNE mente at det ikke var sannsynliggjort at det var nødvendig med faglært kompetanse for den stillingen klageren hadde fått tilbud om.
Bakgrunn
Klageren hadde søkt midlertidig oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker fordi han skulle arbeide som restaurantsjef og dyrkeansvarlig ved en restaurant i Norge. UDI avslo søknaden om en midlertidig tillatelse fordi de mente at vilkårene etter
utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1 første ledd ikke var oppfylt. UDI mente at klageren ikke hadde faglært kompetanse, og det var heller ikke sannsynliggjort at slik kompetanse var nødvendig for å kunne arbeide i den tilbudte stillingen.
Klageren anførte at han hadde gått et toårig studium på universitetet hvor han hadde fått god kunnskap om dyrking og landbruksproduksjon. Denne kunnskapen ville være relevant for den tilbudte stillingen.
UNEs vurdering
Etter utlendingsforskriften § 6-1 første ledd bokstav a er det et krav at kompetansen er relevant for stillingen. Vilkåret om relevans innebærer at hoveddelen av
arbeidsoppgavene i den tilbudte stillingen krever kompetanse som faglært, og at klageren
har nettopp denne kompetansen. Det at man har en faglært kompetanse som er nyttig eller
positivt for arbeidet, betyr ikke at kompetansen er relevant i utlendingsforskriftens forstand.
Det avgjørende er om klagerens faglærte kompetanse er nødvendig for å utføre jobben.
UNE mente at det ikke var sannsynliggjort at faglært kompetanse var nødvendig for stillingen som restaurantsjef og dyrkeansvarlig. I vurderingen så UNE hen til beskrivelsen av stillingens arbeidsoppgaver i arbeidstilbudet, og mente at hoveddelen av arbeidsoppgavene ikke krevde kompetanse som faglært. Det ble også lagt vekt på at stillingen var todelt, noe som tydet på at den aktuelle kompetansen ikke var nødvendig. Videre viste UNE til at den aktuelle restauranten kun stilte krav om en toårig utdanning som "Technician in Agricultural Production". Dette er
ikke tilstrekkelig til å oppfylle kravet til faglært kompetanse etter utlendingsforskriften § 6-1
første ledd første punktum, som stiller krav om en fullført grad på bachelor- eller masternivå
ved utdanning fra høyskole eller universitet.