Last updated: 12/12/2023 12/12/2023

Sammendrag: Studie

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse for å studere fordi nye utdanningen ikke var en videreføring av det tidligere studiet.

Bakgrunn

Klageren hadde tidligere hatt oppholdstillatelse for å studere til en mastergrad. Hun fikk deretter oppholdstillatelse som faglært arbeidssøker. Nå søkte hun om en ny midlertidig oppholdstillatelse for å ta en ny mastergrad. UDI avslo søknaden og mente at studiet ikke var en videreføring av klagerens tidligere studier i Norge.

UNEs vurdering

UNE viste til at en oppholdstillatelse som hovedregel bare kan fornyes ved endring i studieplanen hvis den nye utdanningen er en videreføring av det tidligere studiet, se utlendingsforskriften § 10-21 sjette ledd. Videreføring betyr at studiet i utgangspunktet må være på et høyere nivå enn det tidligere studiet i Norge. Unntaksvis kan en ny mastergrad også anses som en videreføring av en tidligere mastergrad. Da må det nye studiet være en fordypning innen det samme fagområdet og klart øke klagerens mulighet for senere arbeid som forsker eller opptak til doktorgradsstudier. Det er et vilkår at det nye og/eller det gamle studiestedet bekreftet at det nye studiet er en videreføring. UNE viste til forvaltningspraksis på området.

Klageren hadde fått opptak til et studium på samme akademiske nivå som sine tidligere studier. UNE vurderte vedlagte uttalelser fra ansatte ved universitetet hvor klageren hadde fått studieplass, men fant at den nye mastergraden ikke kunne anses som en videreføring av det tidligere studiet. UNE viste til at ingen av uttalelsene bekreftet at studiet klart ville øke klagerens mulighet for senere arbeid som forsker eller opptak til doktorgradsstudier. Det at to mastergrader klart ville styrke mulighetene for opptak til doktorgradsstudier generelt sett var ikke i seg selv tilstrekkelig, og dette ville som hovedregel være tilfellet for alle studenter med mer enn én mastergrad. UNE viste også til at uttalelsene ikke sa noe om at det var kombinasjonen av de to aktuelle studieprogrammene som klart ville øke klagerens muligheter for senere opptak til doktorgradsstudier. Klageren fikk ikke studietillatelse.

Var dette sammendraget nyttig?