Last updated: 10/01/2024 10/01/2024

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke arbeidstillatelse fordi det ikke forelå et konkret arbeidstilbud.

Bakgrunn

Klageren søkte om oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker, og ville arbeide som snekker. UDI mente at det ikke var nødvendig med faglært kompetanse som snekker i den tilbudte stillingen. Opplysningene i arbeidstilbudet viste at stillingen ikke krevde slik kompetanse. Klageren var heller ikke tilbudt høy nok lønn og UDI tvilte på at arbeidsgiveren hadde god nok økonomi til å lønne ham i henhold til arbeidstilbudet.

Klageren innhentet et nytt arbeidstilbud som viste at han skulle jobbe som snekker og ville få lønn i samsvar med gjeldende tariffavtale. UDI opprettholdt avslaget sitt og viste til at de ikke hadde fått dokumentasjon på at selskapet hadde økonomisk grunnlag for å lønne klageren i henhold til arbeidstilbudet. UDI hadde kontaktet arbeidsgiver direkte og bedt om informasjonen, uten å få det.

UNEs vurdering

Et vilkår for å få oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker er at det må foreligge et konkret tilbud om arbeid, se utlendingsloven § 23 første ledd bokstav d. Tilbudet må være reelt og aktuelt.

Det er klageren som må sannsynliggjøre at han faktisk vil få den lønnen og de arbeidsvilkårene som det er opplyst om i arbeidstilbudsskjemaet.

UNE mente, i likhet med UDI, at det ikke var sannsynlig at klageren ville få den lønnen og de arbeidsvilkårene som det var opplyst om. Klageren fikk derfor ikke arbeidstillatelse.

Var dette sammendraget nyttig?