Last updated: 23/05/2024 23/05/2024

Sammendrag: Familie

Klageren fikk oppholdstillatelse for familieinnvandring med ektefellen fordi kravet til forsørgelse var oppfylt.

Bakgrunn

 
Klageren søkte om oppholdstillatelse med sin norske ektefelle (referansepersonen). Klageren oppholdt seg i Norge på søknadstidspunktet, og søknaden ble fremsatt ved et politidistrikt i Norge. Klageren har tidligere arbeidet i Norge og møtte ektefellen i denne perioden. Partene bodde og jobbet deretter noen år i et EU-land, men i slutten av 2022 bestemte de seg for å flytte til Norge.
 
UDI avslo søknaden fordi kravet til tidligere inntekt ikke var oppfylt. UDI gjorde ikke unntak fra underholdskravet etter utlendingsforskriften § 10-11 og mente heller ikke at det var grunn til å gi oppholdstillatelse etter andre bestemmelser. 
 
Etter at saken ble oversendt UNE, sendte ektefellen oppdaterte opplysninger om eget arbeids- og inntektsforhold. Hun forklarte blant annet at underholdskravet straks var oppfylt. Hun opplyste også at klageren hadde måtte takke nei til flere arbeidstilbud i Norge fordi han ikke hadde arbeidstillatelse.
 

UNEs vurdering

 
UNE vurderte de innsendte opplysningene om ektefellens arbeids- og inntektsforhold. UNE innhentet også inntektsopplysninger fra Skatteetaten. UNE mente at det var tilstrekkelig dokumentert at kravet til fremtidig inntekt var oppfylt fordi ektefellen var i jobb med en årsinntekt som oversteg inntektskravet. Kravet til tidligere inntekt var også oppfylt da hun foregående år hadde hatt arbeidsinntekt som oversteg kravet til tidligere inntekt. Det var også dokumentert at hun ikke hadde mottatt økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven de siste 12 månedene.
 
De øvrige vilkårene for oppholdstillatelse var også oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?