Et nemndmøte er en behandlingsform for en sak i Utlendingsnemnda.
I et nemndmøte blir saken behandlet og avgjort av normalt tre personer som kalles en nemnd. Nemnda består av en ansatt nemndleder fra Utlendingsnemnda og to nemndmedlemmer.
UNE har over 200 nemndmedlemmer
Nemndmedlemmene blir utnevnt av Justis- og beredskapsdepartementet etter forslag fra statsforvalterne og en rekke organisasjoner.
De to nemndmedlemmene i en nemnd blir trukket ut tilfeldig fra to ulike grupper. Ett av medlemmene er foreslått av enten statsforvalterne, Norges Juristforbund eller Samfunnsviterne. Det andre medlemmet er foreslått av frivillige organisasjoner som arbeider på flyktning-, asyl- eller innvandringsområdet. Dette kan for eksempel være NOAS (Norsk organisasjon for flyktninger og asylsøkere) eller Røde Kors.
Her kan du lese mer om kravene til nemndmedlemmer og hvilken opplæring de får.
Nemndas oppgave
Nemnda har et felles ansvar for at en sak blir godt nok opplyst og for å avgjøre saken i tråd med regelverket.
Nemnda skal sammen sette seg inn i saken og avgjøre sakens utfall, uten bindinger til arbeidsgiveren eller til den som foreslo hver enkelt som nemndmedlem. Nemnda er altså en helt selvstendig beslutningstaker som ikke kan instrueres om utfallet. Alle som deltar i et nemndmøte har taushetsplikt.
Hvilke saker som avgjøres i nemndmøte, kan du lese om på denne siden.
Et nemndmøte kan foregå med eller uten søkeren
Et nemndmøte kan skje på ulikt vis:
- Et lukket møte der en saksbehandler legger frem saken for nemnda, gjerne kalt «nemnd uten personlig fremmøte».
- Et møte der søkeren deltar sammen med en advokat eller annen fullmektig om søkeren ønsker det, og gjerne en tolk (kalt «nemnd med personlig fremmøte»). Også her vil saksbehandleren bistå nemnda. Bidrag fra andre forekommer også, for eksempel en landrådgiver fra Landinfo (Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon).
Se en film om nemndmøte
Her kan du se en film om hva som skjer i et nemndmøte med personlig fremmøte.
Regler om nemndmøter og stornemndmøter finner du i utlendingsloven § 78 (lovdata.no) og i utlendingsforskriften § 16-3 (lovdata.no) med videre.