illustration photo

– Her gir vi en oversikt over de viktigste problemstillingene og hva som har vært avgjørende i flest saker. Vi håper den vil være nyttig for alle som er interessert i hvordan bestemmelsen praktiseres i utlendingssaker.

Det sier enhetsleder i Utlendingsnemnda, Ingun Marie Halle. 
– Det er ulike omstendigheter i hver enkelt sak. Først og fremst viser praksis at sakene vurderes konkret og at søkerens egen forklaring om hendelsene er det sentrale i vurderingen.

Praksisbeskrivelsen kan du lese på une.no.

Enig med UDI i de fleste sakene

I perioden fra 1. januar 2020 til 1. september 2024 behandlet UNE 93 saker. I over 90 % av sakene har UNE vært enig med UDI og nektet tillatelse.

UNE har i fem saker omgjort vedtaket etter å ha konkludert med at søkeren har vært mishandlet og har rett til en oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag.

Fakta

Om mishandlingsbestemmelsen

Visste du at...

Hva de fleste avslagene begrunnes med

I praksisbeskrivelsen står det at:
«Det er mange ulike problemstillinger som kan oppstå i disse sakene, men de fleste avslagene begrunnes med at det søkeren har blitt utsatt for ikke kan sies å utgjøre mishandling slik utlendingsloven definerer det.»

Praksisbeskrivelsen gir ikke en skjematisk beskrivelse av hva som regnes som mishandling, men sier noe om hvilke momenter som vektlegges.

I flere av sakene som har blitt avslått kommer det for eksempel frem at ektefellene har ulike forventninger til samlivet. Videre er praksis tydelig på at et konfliktfylt samliv og mye krangling normalt vil falle utenfor mishandlingsbegrepet.

Om praksisbeskrivelser

Praksisbeskrivelser er en av flere tekster tilgjengelig på une.no som beskriver hvordan UNE praktiserer regelverket. De er et supplement til praksissammendragene i praksisbasen.

Alle tekster som beskriver praksis finner du på området som heter kildesamling på une.no.