De er med og avgjør klagesaker i nemndmøter. Nå har Justis- og beredskapsdepartementet oppnevnt nemndmedlemmer for perioden 2025 - 2028.
Nemndmedlemmer oppnevnes etter forslag fra statsforvalterne, Samfunnsviterne, Norges Juristforbund og organisasjoner som arbeider på flyktning-, asyl- eller innvandringsområdet.
Du kan lese mer om oppnevningen og se listen over nemndmedlemmer på regjeringens sider.
Nemndmedlemmene er med å avgjøre utlendingssaker av stor betydning for den det gjelder, sier avdelingsdirektør i UNE, Ketil Larsen:
– Som beslutningstaker har man både et ansvar for å forvalte et politisk bestemt regelverk som er likt for alle, og for å se og vurdere betydningen av det spesielle i hver enkelt sak.
Saker som byr på vesentlige tvilsspørsmål
Det er saker som byr på vesentlige tvilsspørsmål som etter loven skal behandles i et nemndmøte. En nemnd er satt sammen av en nemndleder og to nemndmedlemmer. Til forskjell fra nemndledere er ikke nemndmedlemmene fast ansatte i UNE.
Visste du dette om nemndmøter?
Visste du dette om nemndmøter i UNE?
- 235 saker ble i fjor behandlet i et nemndmøte. Det tilsvarte omtrent 4 % av alle behandlede saker i 2023.
- I utlendingsloven § 78 står det at saker skal behandles i et nemndmøte når den byr på vesentlige tvilsspørsmål.
- De sakene som UNEs nemnder oftest avgjør, gjelder tilbakekall av beskyttelse eller opphold på humanitært grunnlag.
- I tillegg er det også regler om at det skal være nemndmøte i noen bestemte situasjoner. De kan du lese mer om i punkt 2 i denne retningslinjen om avgjørelsesformer.
Selvstendige beslutningstakere
Nemndsystemet i UNE er en lekmannsordning, og Larsen understreker at nemndmedlemmer i likhet med nemndledere i UNE er selvstendige beslutningstakere:
– Det betyr at ingen i UNE kan overprøve vedtak fattet av en nemnd, heller ikke direktøren. Flere beslutningstakere og lekmannsinnslag gjør at beslutningsmakten blir spredd og at praksis bygger på et bredt fundament.
Han sier videre at flere uavhengige beslutningstakere betyr også at flere er med på å kontrollere praksis.
– Det kan bidra til at den er mer veloverveid enn om én eller få personer skulle bestemme praksis.
Krav til nemdnemdlemmer
UNEs og dermed nemndenes oppgave er å treffe riktige vedtak etter de reglene som gjelder.
Det kreves likevel ingen juridiske forkunnskaper for å være nemndmedlem. Det er UNEs saksbehandlere og nemndledere som skal ha kunnskap og oversikt over alle juridiske kilder som konvensjoner, lov, forskrift, rettspraksis og forvaltningspraksis.
I et nemndmøte får nemndmedlemmene presentert og forklart det som har betydning for saken de skal være med å avgjøre. Nye nemndlemmer får en innføring i blant annet saksgangen, utlendingsforvaltningens oppbygging og sentrale bestemmelser i utlendingsloven og forvaltningsloven.
Hvilke saker behandles i et nemndmøte?
Som et klageorgan behandler Utlendingsnemnda klager over avslagsvedtak fattet av Utlendingsdirektoratet (UDI) i utlendingssaker. Det er et mindretall av UNEs saker som byr på tvil om utfallet (vesentlige tvilsspørsmål). De fleste klagesakene blir derfor behandlet uten et nemndmøte.
Du kan lese mer om hvilke saker som blir behandlet i et nemdnmøte på denne siden.