Tiltro

Tiltroen til norske utlendingsmyndigheter er betydelig lavere enn for fire år siden.

Hvert år spørres et representativt utvalg på tusen personer om de har «svært stor tiltro, ganske stor tiltro, liten tiltro eller ingen tiltro i det hele tatt til norske utlendingsmyndigheter?» Spørsmålet handler ikke spesielt om for eksempel UNE, men om den eller de instansene hver enkelt respondent selv forbinder med utlendingsmyndighetene.

Høyest tiltro under pandemien

Den høyeste tiltroen som har vært målt, var i 2020. Det året var preget av pandemien med veldig få som reiste inn og ut av landet. Antallet asylsøkere var helt nede i 1400. 

I fjor kom det 35.400 asylsøkere, hele 25 ganger så mange som fire år tidligere. De fleste var ukrainere som fikk midlertidig kollektiv beskyttelse. Disse sakene har gitt både UDI, Politiet og IMDi store utfordringer og veldig mye å gjøre. Likevel, fra at 63 prosent uttrykker tiltro til at bare 50 prosent gjør det, er et ganske stort fall.

Tiltro til regjeringen gir større tiltro til forvaltningen

Hvis vi ser årets tall sammenlignet med 2019, er det noen interessante trekk når vi ser tiltro fordelt etter partipreferanse. Det virkelig store fallet i tiltro er fra Fremskrittspartiets velgere. Den sannsynlige forklaringen er at tiltroen blir større blant de velgerne som samtidig har tiltro til regjeringen. Velgerne til Frp hadde i 2019 hatt fagstatsråden på utlendingsfeltet helt siden høsten 2013. 

Utviklingen for andre partier bekrefter sammenhengen mellom tiltro til forvaltningen og hvem som er i regjering. Tiltroen var størst blant Høyres velgere i 2019, mens den er størst blant Arbeiderpartiets velgere nå i 2024. Rødt, som aldri har vært i regjering og heller ikke vært uttalt støtteparti, deres velgere uttrykker lav tiltro hele veien.

Størst tiltro fra de med høyere utdanning

Fordeling av tiltro etter utdanning, der er profilen i år akkurat den samme som tidligere. Jo høyere utdanningsnivå, jo flere som uttrykker tiltro. Blant de som har minst fire års høyere utdanning, er det 66 prosent som uttrykker tiltro. 

På fordeling etter alder er en endring, men den kan godt ha sammenheng med utdanning den også. Tiltroen er nemlig større enn tidligere blant respondenter over 60 år, og en sannsynlig forklaring er at store alderskull av folk med høyere utdanning nå har kommet inn i den alderskategorien.