Nemndlemmer er uavhengige beslutningstakere i klageorganet Utlendingsnemnda (UNE). De er oppnevnt etter forslag fra statsforvalterne, foreninger og humanitære organisasjoner for en periode på fire år.
– Sammen med våre nemndledere bidrar nemndmedlemmene til å ivareta rettssikkerheten på utlendingsfeltet og skape tillit til at vedtakene som fattes i UNE, er i tråd med lover og konvensjoner, sier direktør i UNE, Marianne Jakobsen.
Nemndlemmer er ikke ansatt i UNE
Å være nemndmedlem er et frivillig verv. Det er statsforvalterne, Samfunnsviterne, Norges juristforbund og humanitære organisasjoner på flyktning- og innvandringsområdet som foreslår personer til vervet.
Avgjør tvilssaker
UNEs og nemndenes oppgave er å treffe riktige vedtak etter de reglene som gjelder. I de fleste klagesakene som nemndmedlemmene er med å avgjøre, er det på forhånd tvil om hva som er riktig resultat.
– Den jobben de skal gjøre de neste fire årene, er derfor av stor betydning for de menneskene som har en sak i UNE, sier Jakobsen.
Hva er et nemndmøte?
- Det står i loven at en utlendingssak skal behandles i et nemndmøte når den byr på vesentlige tvilsspørsmål. Det er også regler om at det skal være nemndmøte i noen bestemte situasjoner.
- Et nemndmøte er et møte i UNE der tre personer – en nemnd – avgjør en sak etter utlendingsloven eller statsborgerloven. Alle tre personene er uavhengige beslutningstakere.
- En nemnd består av en nemndleder, som er fast ansatt i UNE og har dommerkompetanse, og to nemndmedlemmer som kommer utenfra.
- Det ene nemndmedlemmet i en nemnd er oppnevnt etter forslag fra statsforvalterne, Juristforbundet eller Samfunnsviterne. Det andre nemndmedlemmet etter forslag fra en frivillig organisasjon. Det enkelte nemndmedlemmet trekkes ut tilfeldig fra hvert av utvalgene.
Over 200 saker
De sakene som UNEs nemnder oftest avgjør, gjelder tilbakekall av statsborgerskap, beskyttelse eller opphold på humanitært grunnlag.
I 2024 behandlet UNE over 200 saker i nemndmøter.
Her kan du lese mer om hvilke saker som behandles i nemndmøter.
Får opplæring
Alle nye nemndmedlemmer får opplæring før de har sitt første nemndmøte. I januar holdt UNE et webinar over tre halve dager som dekket temaer som:
- utlendingsforvaltningen og UNEs rolle som klageorgan
- informasjonssikkerhet og personvern
- sakstyper og porteføljer
- sekretariatets rolle
- nemndleders oppgaver og valg av avgjørelsesform
- nemndmøter, rådslagning og avgjørelse
- nemndmedlemmenes rolle og ansvar
Hele programmet kan du lese her.
Kravene til nemndmedlemmer
Loven stiller blant annet krav til at nemndmedlemmer er norske statsborgere, fyller kravene til vandel etter domstolsloven, at de har tilstrekkelige norskkunnskaper og at de er personlig egnet til oppgaven.
Det kreves ingen juridiske forkunnskaper for å være nemndmedlem. Det er UNEs saksbehandlere og nemndledere som skal ha kunnskap og oversikt over alle juridiske kilder som konvensjoner, lov, forskrift, rettspraksis og forvaltningspraksis.
I et nemndmøte får nemndmedlemmene presentert og forklart det som har betydning for saken de skal være med å avgjøre.
Her kan du lese mer om nemndmøte og se en film om hvordan et nemndmøte foregår.