Last updated: 01/05/2020 01/05/2020

Sammendrag: Studie

Klagerens fikk avslag på søknad om ny oppholdstillatelse for å ta en ny mastergrad fordi studiet ikke var en videreføring av hans tidligere studier.

Bakgrunn

Klageren hadde oppholdstillatelse i Norge i to år for å ta en mastergrad om vannkraft. Deretter hadde han tillatelse i ett år som faglært arbeidssøker i Norge. Ved utløpet av denne tillatelsen søkte han om oppholdstillatelse for å ta en ny mastergrad i entreprenørskap.

I klagen forklarte klageren at han hadde påbegynt den nye mastergraden for å få mer erfaring i sitt fagfelt og øke sine karrieremuligheter.

UNEs vurdering

UNE var enig i UDIs avslag. En oppholdstillatelse kan som hovedregel bare fornyes hvis den nye utdanningen er en videreføring av det tidligere studiet. Videreføring betyr at studiet i utgangspunktet må være på et høyere nivå enn det tidligere studiet i Norge. Unntaksvis kan likevel en ny mastergrad også vurderes som en videreføring av en tidligere mastergrad. Det nye studiet må da være en fordypning innen det samme fagområdet og klart øke klagerens mulighet for senere arbeid som forsker eller opptak til doktorgradsstudier. Det er et vilkår at det nye og/eller det gamle studiestedet bekrefter at det nye studiet er en videreføring.

UNE mente at klagerens tidligere studium og hans påbegynte studium var på samme akademiske nivå. Det nye studiet kunne i utgangspunktet derfor ikke vurderes som en videreføring av klagerens tidligere utdanning slik begrepet skal forstås etter regelverket. UNE mente at klageren heller ikke hadde fremlagt dokumentasjon fra studiestedet om at det nye studiet var en fordypning innen det samme fagområdet.

Var dette sammendraget nyttig?