Last updated: 15/12/2020 15/12/2020

Sammendrag: Visum

Klageren fikk ikke visum for studiebesøk under koronapandemien fordi hun ble ansett som en trussel mot folkehelsen.

Bakgrunn

Klageren søkte om visum for et seks ukers opphold ved Universitetet i Stavanger våren 2020. UDI avslo søknaden og viste til at klageren ble vurdert som en trussel mot folkehelsen. Hun klaget på vedtaket etter at den ordinære klagefristen hadde gått ut. UDI mente at klagen likevel måtte anses å være fremsatt innenfor klagefristen, fordi det hadde gått betydelig tid fra UDI fattet vedtaket til klageren ble informert om det.

Vurdering og konklusjon

UNE var enig med UDI i at klagen var gjort innenfor klagefristen. Det var ingen informasjon som tilsa at klageren kunne bebreides for forsinkelsen.

UNE var også enig med UDI i at visumet skulle avslås av hensyn til folkehelsen.  I begrunnelsen viste UNE til at Norge er forpliktet gjennom Schengen-avtalen til å overholde EUs regelverk for samarbeidet knyttet til visum, og at en visumsøknad kan avslås hvis ett eller flere Schengen land mener at klageren er en trussel mot folkehelsen. Se Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 810/2009 (visumsforordningen) artikkel 21 (3) d og 32 (1) og i utlendingsloven § 10 første ledd bokstav d.

I forbindelse med koronautbruddet kom Justis- og beredskapsdepartementet 20.03.2020 med en instruks til UDI, GI-08/2020. Instruksen gir nærmere retningslinjer for hvordan visumsøknader skal behandles under pandemien. Instruksen sier at UDI skal avslå visumsøknader fordi en innreise vil utgjøre en trussel mot folkehelsen i Norge. Det kan bare gjøres unntak dersom det foreligger «ekstraordinære situasjoner», slik som ved sterke velferdshensyn.

UNE mente at det å innvilge visum i denne situasjonen kunne true folkehelsen i Norge. UNE mente at det ikke forelå en ekstraordinær situasjon eller sterke velferdshensyn i klagerens sak. UNE tok hensyn til at Universitetet i Stavanger hadde endret invitasjonen i klageomgangen til å gjelde høsten 2020. Siden instruksen fortsatt var gjeldende og det ikke var ekstraordinære omstendigheter i klagerens sak, måtte avslaget likevel opprettholdes.  

UNE tok ikke stilling til de øvrige vilkårene for visum.

Var dette sammendraget nyttig?