Sist oppdatert: 05.08.2020 05.08.2020

Sammendrag: Arbeid

Klageren søkte opphold som faglært arbeidstaker. UNE avslo søknaden fordi han ikke hadde dokumentert at han oppfylte kompetansekravet.

Bakgrunn

Klageren søkte om oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker for å jobbe som kokk i Norge. Vedlagt søknaden var blant annet UDIs standard arbeidstilbudsskjema, klagerens pass, CV, diplom og bekreftelse på tidligere arbeidsforhold.
 
UDI avslo søknaden fordi klageren ikke hadde dokumentert kompetanse som faglært og det ikke var sannsynliggjort at stillingen krever faglært kompetanse. I tillegg var klageren ikke tilbudt høy nok lønn.
 
I klagen ble det blant annet påpekt at det er krevende å rekruttere kokker i Norge, og at klageren har den kompetansen stillingen krever.
 

UNEs vurdering

For å få oppholdstillatelse til å arbeide i Norge som faglært arbeidstaker stilles det blant annet krav til kompetanse, arbeidet utlendingen skal utføre, og til lønns- og arbeidsvilkår.
 
For å bli ansett som faglært arbeidstaker må man ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskole/universitet, eller ha spesielle kvalifikasjoner.

UNE mente klageren ikke hadde dokumentert formell kompetanse som kokk. Diplomet klageren hadde levert inn inneholdt ikke opplysninger om hvor lenge utdanningen hadde vart, hva som var innholdet i opplæringen og hvilket nivå utdanningen var på.

UNE vurderte derfor om klageren hadde spesielle kvalifikasjoner slik at han likevel kunne få tillatelse som faglært. Som hovedregel må klageren ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. UNE viste til at kokkeutdanningen i Norge er fire år. UNE mente at klagerens praktiske erfaring ikke var av lang nok varighet, og avslo derfor søknaden om oppholdstillatelse.

Var dette sammendraget nyttig?