Sist oppdatert: 12.11.2020 12.11.2020

Sammendrag: Au Pair

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som au pair fordi vilkåret om at hovedformålet med oppholdet er kulturutveksling ikke var oppfylt. Det var ikke sannsynliggjort at vertsfamilien ville være i stand til å formidle kunnskap om norsk kultur og samfunn til klageren.

Bakgrunn

Klageren søkte om oppholdstillatelse som au pair, men fikk avslag fordi UDI mente formålet med oppholdet ikke var kulturutveksling.

Vurdering og konklusjon

UNE viste til at formålet med au pairens opphold skal være kulturutveksling. Dette betyr at hovedformålet med oppholdet må være å få kjennskap til norsk språk og kultur ved å bo hos vertsfamilien. Vertsfamilien må ha inngående kunnskap om norsk samfunn, bruke norsk språk i hverdagen og snakke norsk med au pairen. For å sikre at au pairen faktisk lærer om norsk kultur og språk, vil søknaden bli avslått dersom begge vertsforeldrene har utenlandsk opprinnelse. I noen tilfeller kan man likevel få oppholdstillatelse dersom begge vertsforeldrene har bodd i Norge i minst ti år.

Vertsmoren hadde bodd i Norge i syv år og oppfylte dermed ikke vilkåret. UNE mente derfor det ikke var sannsynliggjort at vertsfamilien i tilstrekkelig grad ville være i stand til å formidle kunnskap om norsk kultur og samfunn til klageren. UNE tok med i vurderingen at vertsforeldrene hovedsakelig benyttet norsk språk i hverdagen fordi barna snakket norsk, men det ga ikke grunn til å gjøre unntak fra hovedregelen. Det kunne bare gjøres unntak i helt spesielle tilfeller.

Var dette sammendraget nyttig?