Sist oppdatert: 08.03.2021 08.03.2021

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke arbeidstillatelse. Kravet om at faglært kompetanse er relevant for stillingen var ikke oppfylt. Han hadde heller ikke kompetanse som metallarbeider på grunn av spesielle kvalifikasjoner

Bakgrunn

 
Klagerens tidligere oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker i Norge var tilbakekalt. Han søkte på nytt om midlertidig oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker i 2020. Han skulle jobbe som metallarbeider. Vedlagt søknaden var blant annet arbeidstilbud, arbeidsoppdrag og søknad om tidlig arbeidsstart.
 

Vurdering og konklusjon

 
UNE mente at klageren var faglært arbeidstaker, men kravet om at kompetansen er relevant for stillingen var ikke oppfylt. Se utlendingsforskriften § 6-1 første ledd bokstav a.

Vilkåret om relevans innebærer at hoveddelen av arbeidsoppgavene i den tilbudte stillingen krever kompetanse som faglært, og at klageren har nettopp denne kompetansen. Det at man har en faglært kompetanse som er nyttig eller positivt for arbeidet, betyr ikke at kompetansen er relevant i utlendingsforskriftens forstand.

 
UNE mente at det ikke var sannsynliggjort at klagerens utdanning innenfor kunst var relevant kompetanse for stillingen som sveiser eller metallarbeider. I Norge kreves det i utgangspunktet en fireårig yrkesfaglig utdanning for å bli ansett som sveiser eller platearbeider. UNE mente at det ikke var dokumentasjon som viste at klageren hadde fått tilsvarende fagkompetanse gjennom sin utdanning, heller ikke at han har bestått grunnleggende emner i sveisefaget eller platearbeiderfaget.

At klageren har erfaring med metallbearbeiding gjennom sin kunstutdanning, som klagerens arbeidsgiver anser som nyttig eller positivt for arbeidet, betyr ikke at klagerens fagkompetanse er relevant for arbeidet, slik begrepet skal forstås etter regelverket.

Fordi klageren ikke har en formell utdanning som er relevant for arbeidet han skal uføre i Norge, vurderte UNE om han kan anses som faglært sveiser eller platearbeider på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner.

Etter UNEs og UDIS faste praksis skal det mye til for å gi en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Det vil normalt kreve flere år med målrettet kompetanseheving gjennom opplæring og praktisk arbeid. Som hovedregel må klageren ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. Det stilles krav til grundig dokumentasjon på yrkeserfaring. Dokumentasjonen må inneholde detaljerte opplysninger fra tidligere arbeidsgivere om arbeidsforholdets varighet, opplæring, arbeidsoppgaver og klagerens kvalifikasjoner.

Klageren praktiske erfaring sett opp mot utdanningen tilsa ikke at han har faglært kompetanse som metallarbeider på grunn av spesielle kvalifikasjoner. Det var ikke lagt frem god nok dokumentasjon på hans praktiske kompetanse som for eksempel grundige attester.

Det var heller ikke sterke menneskelige hensyn eller en særlig tilknytning til Norge slik begrepene skal forstås. Klageren kunne returnere trygt til hjemlandet.

Var dette sammendraget nyttig?