Sist oppdatert: 24.03.2021 24.03.2021

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren hadde søkt om permanent oppholdstillatelse, men oppfylte ikke vilkåret om norskopplæring. Hun forklarte at hun hadde helseutfordringer. UNE gjorde ikke unntak fordi klageren måtte dokumentere fritak fra kommunen.

Bakgrunn

Klageren søkte om permanent oppholdstillatelse, men fylte ikke kravet om gjennomført norskopplæring. Hun forklarte at hun ikke kunne oppfylle vilkåret på grunn av helseutfordringer.

Vurdering og konklusjon

UNE var enig med klageren om at vilkåret om gjennomført norskopplæring ikke gjelder dersom den som søker permanent oppholdstillatelse kan dokumentere fritak fra denne plikten. UNE viste til at fritak må vurderes av søkerens hjemkommune. I denne saken hadde klageren ikke lagt frem vedtak fra hjemkommunen på at hun var fritatt fra plikten til gjennomført norskopplæring.

Klageren hadde levert  en bekreftelse på at hun hadde permisjon fra introduksjonsprogrammet i forbindelse med fødselspermisjon. UNE mente at denne bekreftelsen ikke ga grunnlag for unntak, og konkluderte med at reglene om opplæring i norsk ikke åpner for skjønnsmessige vurderinger.

Var dette sammendraget nyttig?