Sist oppdatert: 19.05.2021 19.05.2021

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fikk ikke permanent oppholdstillatelse fordi hun hadde oppholdt seg for mye i utlandet de siste tre årene

Bakgrunn

UDI avslo klagerens søknad om permanent oppholdstillatelse fordi hun hadde oppholdt seg utenfor Norge i mer enn syv måneder de siste tre årene. UDI mente at hun ikke kunne få unntak fra dette vilkåret.

I klagen ble det anført at klageren må anses å tilfredsstille vilkårene for utvidet adgang til utenlandsopphold fordi hun oppfyller vilkårene som faglært, og oppholdene hadde vært på oppdrag fra arbeidsgiver som ledd i hennes næringsvirksomhet.

Vurdering og konklusjon

UNE viste til at det er et vilkår for å få permanent oppholdstillatelse at utlendingen de siste tre årene ikke har oppholdt seg utenfor Norge mer enn syv måneder til sammen. Det er ikke nok at utlendingen har hatt tillatelse de siste tre årene. Dette følger av hovedregelen om permanent oppholdstillatelse i utlendingsloven § 62 første ledd bokstav a.

Videre skrev UNE at loven ikke åpner for å tillate mer enn 217 dager i utlandet i treårsperioden, og at en gjennomgang av klagerens opplistede utenlandsopphold viste at vilkåret ikke var oppfylt. Reglene åpner heller ikke for å legge vekt på bakgrunnen for utenlandsoppholdet.

UNE bemerket at det går frem av utlendingsforskriften § 11-2 at en utlending som har oppholdstillatelse som faglært kan oppholde seg utenfor Norge i inntil 15 måneder til sammen uten å miste retten til permanent oppholdstillatelse, hvis minst 8 måneder av oppholdet skyldes oppdrag fra arbeidsgiver. Siden klageren ikke hadde oppholdstillatelse som faglært, men oppholdstillatelse på grunnlag av familieinnvandring med ektefelle, var hun ikke omfattet av dette unntaket. Søknaden om permanent oppholdstillatelse ble derfor avslått.

Var dette sammendraget nyttig?