Sist oppdatert: 03.01.2023 03.01.2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke midlertidig oppholdstillatelse som faglært arbeidssøkende, fordi en slik tillatelse bare kan gis for ett år til sammen. Klageren hadde hatt tilsvarende tillatelse tidligere.

Bakgrunn

Klageren hadde vært i Norge i flere år i forbindelse med studier og arbeid. Han søkte nå om midlertidig arbeidstillatelse for å søke arbeid som faglært. Vedlagt var blant annet kopi av pass, vitnemål og kontoutskrifter.
 
UDI avslo søknaden fordi klageren tidligere hadde hatt tilsvarende oppholdstillatelse i ett år. Klageren skrev i klagen at det hadde vært vanskelig å finne arbeid i perioden de viste til, på grunn av koronapandemien. Han hadde fått en sommerjobb, og senere arbeidet som forsker med egne midler. Søknaden måtte vurderes på det grunnlaget.
 

UNEs vurdering

Oppholdstillatelse for å søke arbeid som faglært kan bare gis for til sammen ett år, se utlendingsforskriften § 6-29 første ledd.
 
UNE var enig med UDI i at vilkåret ikke var oppfylt, siden klageren tidligere hadde hatt en ettårig tillatelse som faglært arbeidssøker. At klageren hadde hatt problemer med å finne arbeid under pandemien og hadde hatt en annen tillatelse i mellomtiden, tilsa ikke en annen vurdering.
 
UNE mente at det ikke var sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge som tilsa at klageren skulle få en oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 38. Han hadde hatt flere midlertidige oppholdstillatelse i Norge som student, arbeidssøker og forsker med egne midler. UNE påpekte at slike tillatelser ikke gir grunnlag for permanent oppholdstillatelse, og forutsetter at utlendingen returnerer til hjemlandet når tillatelsen utløper. Dessuten kom klageren til Norge i voksen alder, og hadde dermed en sterkere tilknytning til hjemlandet.

Var dette sammendraget nyttig?