Sist oppdatert: 12.01.2023 12.01.2023

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fylte ikke kravet om fem års oppholdstid fordi hun hadde hatt en glippe mellom sine tillatelser på mer enn 1 år.

Sakens bakgrunn:

UDI avslo søknaden om permanent oppholdstillatelse fordi de mente at klageren ikke oppfylte kravet om tre års oppholdstid. Det ble videre påpekt at klageren nå var omfattet av kravet om fem års oppholdstid.
 

UNEs vurdering:

UNE viste til at en utlending med midlertidig tillatelse enten som flyktning etter lovens § 28 eller på humanitært grunnlag etter lovens § 38, har først rett til permanent oppholdstillatelse dersom hun de siste fem årene har oppholdt seg i Norge med tillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse. Kravet om fem års oppholdstid gjelder likevel ikke for en utlending som per 01.12.2020 oppfylte det tidligere kravet om tre års oppholdstid i Norge. Forutsetningen er at hun har søkt om permanent oppholdstillatelse innen 01.02.2021.
 
UNE mente at klageren er omfattet av kravet om fem års oppholdstid og viste til at klageren per 01.12.2020 ikke oppfylte vilkåret om tre års oppholdstid. Klageren hadde vært uten tillatelse i en periode på mer enn 1 år mellom 2018 og 2019. Det ble videre vist til at utlendingsmyndighetene tillater perioder uten en tillatelse på opptil tre måneder i løpet av de siste tre årene. Slike perioder regnes fra utløpet av en tillatelse og frem til utlendingen har søkt på nytt på en korrekt måte. Dette forutsetter at søknaden tas til følge. Da klageren hadde vært uten en slik gyldig tillatelse i over ett år, fylte hun ikke vilkåret om tre års oppholdstid.
 
Klageren måtte derfor ha hatt tillatelser "de siste fem årene". Med dette menes femårsperioden før klageren søkte om permanent oppholdstillatelse, eventuelt en senere femårsperiode. Oppholdstiden begynte å løpe på nytt fra det tidspunktet klageren fikk en ny tillatelse i 2019. Vilkåret om fem års oppholdstid var derfor ikke oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?