Sist oppdatert: 12.01.2023 12.01.2023

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

UNE mente at årsaken til at klageren hadde levert sin søknad for sent var utenfor klagerens kontroll.

Sakens bakgrunn:

UDI avslo søknaden om permanent oppholdstillatelse fordi de mente at klageren ikke oppfylte kravet om oppholdstid. Det ble vist til at klageren hadde levert søknaden sin for sent, noe som hadde gjort at han hadde fått en glippe mellom sine midlertidige tillatelser på mer enn tre måneder. UDI bemerket at en søknad anses som levert ved oppmøte hos politiet og samtidig levering av alle nødvendige dokumenter. De mente at det var innenfor klagerens kontroll at han møtte for sent hos politiet.
 

UNEs vurdering:

UNE var uenig med UDI og la vekt på at klageren hadde registrert søknaden i søknadsportalen lenge før hans midlertidige tillatelse utløp. Han hadde deretter fått time hos politiet i slutten av mars 2020.  Denne timen var innenfor tremåneders-perioden uten tillatelser som utlendingsforvaltningen godtar som følge av fast og langvarig forvaltningspraksis. Timen ble avlyst pga. pandemien. UNE la derfor til grunn at dette var et forhold som var utenfor klagerens kontroll.
 
UNE la også vekt på en rapport fra barnevernet. Klageren hadde nettopp fylt 18 år og barnevernet hadde vurdert ham som en person med behov for fortsatt oppfølging. På grunn av ressursmangel i barnevernet hadde han ikke fått den nødvendige oppfølgingen.
 

Var dette sammendraget nyttig?