Sist oppdatert: 12.01.2023 12.01.2023

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren hadde tillatelse som faglært i Norge, men hadde ikke arbeidet heltid for én arbeidsgiver de siste tre årene. Klageren oppfylte dermed ikke kravet om å fortsatt oppfylle vilkårene for midlertidig oppholdstillatelse. Han var heller ikke omfattet av midlertidige bestemmelser knyttet til koronapandemien.

Sakens bakgrunn:

Klageren fikk avslag på sin søknad om permanent oppholdstillatelse fordi han ikke hadde fylt vilkårene for sin midlertidige tillatelse de siste tre årene. Klageren hadde oppholdstillatelse som faglært, og det er da et vilkår om å arbeide i en 100 prosent stilling for én arbeidsgiver. Klageren hadde vært 100 prosent permittert på grunn av korona i perioden april 2020 til november 2020. Videre hadde han vært 50 prosent permittert fra desember 2020 og ut mars 2021. UDI mente derfor at klageren ikke fylte vilkåret i utlendingsloven § 62 første ledd bokstav b. UDI mente i tillegg at den midlertidige bestemmelsen i utlendingsforskriften § 6-11a ikke kunne anvendes.
 

UNEs vurdering:

Det er et krav for å få permanent oppholdstillatelse at utlendingen fortsatt oppfyller vilkårene for sin midlertidige oppholdstillatelse. Vilkårene må ha vært oppfylt de siste tre årene, som er den perioden som danner grunnlag for beregning av oppholdstid. Regler om dette står i utlendingsloven § 62 første ledd bokstav b. UNE la til grunn at klageren ikke oppfylte dette vilkåret. Han hadde vært permittert en lang periode på grunn av korona, og han hadde derfor ikke arbeidet fulltid de siste tre årene.
 
UNE vurderte videre bestemmelsen i forskriftens § 6-11a fjerde ledd. Etter denne bestemmelsen kan søkere som var permittert i perioden 15.03.2020 til 31.10.2020 få pauset sin opptjening i forhold til permanent oppholdstillatelse. Betingelsen er at søkeren forut for denne perioden oppfylte vilkårene og oppfylte vilkårene igjen rett etterpå. Klageren var fremdeles permittert etter 01.11.2020 og oppfylte dermed ikke dette vilkåret.
 

Var dette sammendraget nyttig?