Sist oppdatert: 15.03.2023 15.03.2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært fordi lønnen han var tilbudt, ikke var høy nok.

Bakgrunn

Klageren søkte om midlertidig oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker for å arbeide for et firma innen fasade- og glassmontasje.

UDI avslo søknaden fordi de mente at klageren ikke hadde kvalifikasjoner som faglært, og at lønnstilbudet ikke var tilstrekkelig høyt.

UNEs vurdering

For å få tillatelse som faglært arbeidstaker stilles det krav til kvalifikasjoner, arbeidet utlendingen skal utføre, samt til lønns- og arbeidsvilkårene som tilbys. UNE skrev at lønns- og arbeidsvilkårene ikke kan være dårligere enn etter gjeldende tariffavtale eller regulativ for bransjen, eventuelt det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke.

Ifølge arbeidstilbudet klageren hadde lagt frem, foreligger det ingen tariffavtale for den type arbeid klageren skulle utføre. UNE mente imidlertid at det aktuelle lønnsnivået som følger av «Fellesoverenskomsten for byggfag» på kr 230 per time (kr 220 per time på søknadstidspunktet), var å anse som gjeldende minimumslønn for arbeidet klageren skulle utføre. Siden han var tilbudt en lønn på kr 200 per time, var lønnstilbudet ikke høyt nok, og UNE opprettholdt UDIs avslag. 

Var dette sammendraget nyttig?