Sist oppdatert: 12.01.2023 12.01.2023

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fylte ikke vilkårene for sin midlertidige oppholdstillatelse i en periode på under tre måneder, i løpet av de siste tre årene regnet fra UNEs vedtak.

Sakens bakgrunn:

Klageren hadde hatt en midlertidig oppholdstillatelse som faglært i Norge. Ett av vilkårene for en slik tillatelse er at man skal arbeide 100 prosent for en arbeidsgiver.
 
UDI avslo klagerens søknad om permanent oppholdstillatelse. Det er et krav at grunnlaget for den midlertidige oppholdstillatelsen skal ha vært oppfylt de siste tre årene. Klageren hadde hatt flere perioder der han ikke hadde fått utbetalt lønn. Han hadde dermed ikke arbeidet i en 100 prosent stilling de siste tre årene, og vilkåret i utlendingsloven § 62 første ledd bokstav b var etter UDIs syn ikke oppfylt.
 

UNEs vurdering:

Store deler av den perioden der UDI mente at klageren ikke hadde fått utbetalt lønn, lå lenger tilbake i tid enn "de siste tre årene" - regnet fra UNEs vedtak. Praksis har vært å godta perioder på inntil 3 måneder i løpet av en aktuell treårsperiode der vilkårene for en midlertidig oppholdstillatelse ikke er oppfylt. I løpet av de siste tre årene regnet fra UNEs vedtak hadde klageren vært uten lønn i under tre måneder til sammen. UNE omgjorde derfor UDIs vedtak og klageren fikk en permanent oppholdstillatelse.
 

Var dette sammendraget nyttig?