Sist oppdatert: 26.01.2023 26.01.2023

Sammendrag: Studie

Klageren fikk ikke midlertidig opphold som student fordi UNE mente det ikke var tilstrekkelig sannsynlig at han ville reise hjem igjen etter endt opphold her.

Bakgrunn

Klageren søkte om midlertidig oppholdstillatelse som student. Han ville ta en bachelorgrad ved en høgskole i Norge. Sammen med søknaden leverte han blant annet opptaksbekreftelse, identitetsdokumenter og leiekontrakt.
 
UDI avslo søknaden fordi de mente at klageren ikke hadde tilstrekkelig sterk tilknytning til hjemlandet.
 
I klagen påpekte klageren at han hadde levert all nødvendig dokumentasjon i søknaden. Han viste også til at han hadde fått Schengenvisum tidligere for å delta i et utvekslingsprogram.
 

UNEs vurdering

UNE var enig i UDIs vurdering av saken. Klageren kommer fra et land med stort migrasjonspotensiale, med tanke på den økonomiske og sosiale situasjonen i landet. Mange søkere derfra ønsker å bosette seg i andre land. I tillegg var klageren tatt opp på et bachelorprogram. Det måtte foreligge sterke bånd til hjemlandet dersom det skulle være aktuelt å innvilge en oppholdstillatelse for dette akademiske nivået.
 
Videre var klageren ung og barnløs. Han hadde heller ikke dokumentert at han hadde sterke økonomiske eller sosiale forpliktelser i hjemlandet. Hans tidligere besøk i Schengen lå langt tilbake i tid og fikk derfor ikke avgjørende vekt i vurderingen. UNE mente at det ikke var tilstrekkelig sannsynlig at klageren ville reise hjem etter endt opphold i Norge. Klagen ble avslått.
 

Var dette sammendraget nyttig?