Sist oppdatert: 09.09.2023 09.09.2023

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

UNE omgjorde UDIs vedtak om bortfall av permanent oppholdstillatelse. UNE mente at klageren ikke hadde oppholdt seg for mye utenfor Norge. Vilkårene for bortfall var dermed ikke oppfylt.

Bakgrunn

Klageren hadde permanent oppholdstillatelse i Norge. Politiet forhåndsvarslet om bortfall av tillatelsen grunnet langvarig opphold i utlandet. I tilsvaret forklarte han blant annet at fraværet skyldtes sykdom i nær familie som han måtte besøke, samt reiser i jobbsammenheng.
 
UDI fattet vedtak om bortfall av klagerens permanente oppholdstillatelse. UDI viste til reglene om bortfall i utlendingsloven § 62 og utlendingsforskriften § 11-8 og den totale lengden på utenlandsoppholdene de siste årene.
 
Klageren klaget på vedtaket og ba om utsatt iverksetting.
 

UNEs vurdering

UNE viste til at en utlending kan miste sin permanente oppholdstillatelse dersom han oppholder seg for mye utenfor Norge. For det første kan en permanent oppholdstillatelse falle bort dersom utlendingen oppholder seg utenfor Norge sammenhengende i mer enn to år. For det andre kan den falle bort dersom utlendingen i løpet av en fireårsperiode har ett eller flere opphold i utlandet som til sammen har en varighet på mer enn to år.
 
I denne saken mente UNE at vilkårene for bortfall ikke var oppfylt. UNE påpekte at utenlandsopphold som skjedde før klageren fikk innvilget permanent oppholdstillatelse, ikke kunne tillegges vekt. Etter innvilgelsen hadde klageren, ut fra UDIs beskrivelse, bare hatt en reise, og denne varte under to år.  UNE kom derfor til at UDIs vedtak om bortfall måtte omgjøres.
 
UNE hadde ikke undersøkt om klageren hadde reisevirksomhet etter denne ene reisen. Dersom vilkårene for bortfall har blitt oppfylt i etterkant, er det opp til politiet eller UDI å ta stilling til om det skal opprettes ny bortfallssak.
 
UNE omgjorde UDIs vedtak, og klageren har dermed fortsatt permanent oppholdstillatelse.
 

Var dette sammendraget nyttig?