Sist oppdatert: 16.03.2024 16.03.2024

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker fordi det ikke var nødvendig med faglært kompetanse i hotell-jobben han var tilbudt.

Bakgrunn

Klageren hadde tidligere hatt flere midlertidige oppholdstillatelser i Norge. Han søkte nå om oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker, for å arbeide med servering av mat ved et hotell. Han la blant annet ved arbeidsavtale, kopi av pass og lønnsslipper.
 
UDI avslo søknaden fordi det ikke var sannsynliggjort at det var nødvendig med faglært kompetanse for å arbeide i den tilbudte stillingen.
 
I klagen skrev advokaten at klagerens kompetanse var relevant for stillingen. Det dreide seg om en stor bedrift, der klageren kunne bruke sin kompetanse innen ledelse til å lede arbeidet med matserveringen. Advokaten la ved en stillingsbeskrivelse for jobben klageren skulle utføre.
 
UDI mente fortsatt at det ikke var sannsynliggjort at stillingen krevde kompetanse som faglært, og sendte saken til UNE for klagebehandling.
 

UNEs vurdering

UNE viste til at lovverket stiller krav til at kompetansen klageren har er relevant for stillingen han er tilbudt. Hoveddelen av arbeidsoppgavene i den aktuelle stillingen må kreve kompetanse som faglært, og klageren må ha akkurat denne kompetansen.
 
UNE mente at dette vilkåret ikke var oppfylt. UNE vurderte opplysningene i arbeidstilbudet og stillingsbeskrivelsen, men mente at arbeidsoppgavene klageren skulle utføre ikke krevde faglært kompetanse.
 
UNE mente at det ikke var sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge som tilsa at klageren likevel skulle få en ny oppholdstillatelse. UNE bemerket at klageren hadde vært i Norge over flere år. Oppholdstillatelsene han hadde hatt dannet imidlertid ikke grunnlag for permanent oppholdstillatelse, men forutsatte at han skulle returnere til hjemlandet. Dessuten kom klageren til Norge som voksen, og ville derfor ha sterkere tilknytning til hjemlandet.
 

Var dette sammendraget nyttig?