Sist oppdatert: 10.01.2024 10.01.2024

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren ble unntatt fra kravet om selvforsørgelse fordi UNE mente at særlig grunner talte for det. Hun fikk permanent oppholdstillatelse.

Bakgrunn

Klageren hadde søkt om permanent oppholdstillatelse og fått avslag av UDI og UNE. Klageren ba UNE om å omgjøre avslaget, og UNE vurderte saken på nytt.

UNEs vurdering

UNE viste til at man som hovedregel må ha vært selvforsørget de siste 12 månedene for å få permanent oppholdstillatelse. Se utlendingsloven § 62 første ledd bokstav f og utlendingsforskriften § 11-11. Det kan gjøres unntak fra denne hovedregelen dersom «særlige grunner» taler for det, se utlendingsforskriften § 11-12 tredje ledd.

Klageren hadde lagt frem dokumentasjon på at hun hadde et barn som trengte svært mye oppfølging og at hun hadde en betydelig rolle i dette.

På bakgrunn av disse opplysningene mente UNE at det ville være særlig urimelig å forvente at klageren samtidig skulle kunne arbeide så mye at hun oppfylte kravet om selvforsørgelse i fremtiden. UNE la også vekt på at klageren hadde jobb og arbeidet så mye hun hadde mulighet til.

Etter en helhetsvurdering kom UNE frem til at det ville være særlig urimelig å stille krav om selvforsørgelse i denne saken. Klageren ble unntatt fra kravet om selvforsørgelse på grunn av «særlige grunner». De andre vilkårene for permanent oppholdstillatelse var oppfylt, og klageren fikk permanent opphold i Norge.

Var dette sammendraget nyttig?