Sist oppdatert: 23.05.2024 23.05.2024

Sammendrag: Studie

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som student fordi UNE mente det ikke var sannsynlig at hun ville reise tilbake til hjemlandet ved tillatelsens utløp.

Bakgrunn

Klageren søkte om midlertidig oppholdstillatelse for å studere ved en norsk høgskole. Sammen med søknaden leverte hun blant annet vitnemål, opptaksbrev og kopi av pass.

UDI avslo søknaden fordi de mente det ikke var sannsynlig at klageren ville returnere til hjemlandet etter studiene.

I klagen skrev hun blant annet at hun hadde ektefelle, barn og øvrig familie i Uganda, og at hun var født og oppvokst der. Hun hadde også arbeid å returnere til etter studiene.

UDI endret ikke vurderingen og sendte klagen til UNE.

UNEs vurdering

En student kan på visse vilkår få oppholdstillatelse. Reglene om dette står blant annet i utlendingsloven § 26 og utlendingsforskriften § 6-19. En studietillatelse gir ikke mulighet til en permanent oppholdstillatelse i Norge. Det er en forutsetning at studenter reiser tilbake til hjemlandet når tillatelsen har utløpt.

UNE påpekte at utlendingsforvaltningen må vurdere klagerens returforutsetninger, altså hvor sannsynlig det er at hun ville forlate Norge og Schengen-området når tillatelsen utløp. UNE må blant annet vurdere utvandringspotensialet fra hennes hjemland og hennes egen situasjon.

UNE var enig med UDI. Klageren kommer fra et land med stort utvandringspotensiale. Videre er hennes planlagte studier på bachelornivå, og det kreves derfor sterke bånd til hjemlandet for å innvilge en oppholdstillatelse.

Hun hadde ikke dokumentert sterke sosiale, juridiske eller økonomiske bånd til Uganda. UNE anerkjente at hun hadde ektefelle, barn og øvrig familie i hjemlandet, men mente likevel at hennes returforutsetninger ikke var gode nok. Hun hadde ikke hatt visum til Schengen-området tidligere. UNE mente at hun ikke hadde tilstrekkelige bånd til hjemlandet som kunne veie opp for risikoen for at hun skulle forbli i Norge etter studietillatelsens slutt.

Var dette sammendraget nyttig?