Sist oppdatert: 23.05.2024 23.05.2024

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse for å være selvstendig næringsdrivende fordi det ikke var økonomisk grunnlag for driften av firmaet hun ville starte.

Bakgrunn

Klageren søkte om midlertidig oppholdstillatelse som selvstendig næringsdrivende. Hun ville etablere et IT-firma i Norge. Sammen med søknaden leverte hun blant annet dokumentasjon på utdanning, arbeidserfaring og midler i hjemlandet, forretningsplan og CV.

UDI avslo søknaden og viste blant annet til at det ikke var økonomisk grunnlag for driften av dette firmaet.

I klagen skrev klageren at hun hadde fått mange positive tilbakemeldinger fra bedrifter og frilansere i Norge, og at det ville bli lettere for henne å inngå kontrakter når hun befant seg i Norge og hadde registrert firmaet sitt.

UDI endret ikke sin vurdering og sendte saken til UNE for klagebehandling.

UNEs vurdering

En selvstendig næringsdrivende som skal drive næringsvirksomhet i Norge, må blant annet godtgjøre at det er økonomisk grunnlag for driften. For at dette vilkåret skal være oppfylt, må hun kunne forsørge seg selv. Klageren må ha egne midler tilsvarende minst 2,5 G (grunnbeløpet i folketrygden), og hoveddelen av pengene må komme fra driften.

UNE mente at klageren ikke hadde sannsynliggjort at det var økonomisk grunnlag for driften. Hun hadde lagt frem forretningsplan og budsjett, men firmaets økonomi var ikke underbygget med annen dokumentasjon som for eksempel intensjonsavtaler eller kontrakter med kunder i Norge. Ifølge hennes inntektsprognose ville hun ha en solid finansiell base for firmaet allerede det første driftsåret. Hun hadde imidlertid ikke lagt frem noen dokumentasjon som kunne underbygge denne prognosen. Vilkårene for opphold som selvstendig næringsdrivende var derfor ikke oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?