Sist oppdatert: 23.05.2024 23.05.2024

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker fordi hun ikke hadde dokumentert at hun var faglært etter utlendingsloven.

Bakgrunn

Klageren søkte om oppholdstillatelse for å arbeide som kokk. Hun la blant annet ved arbeidstilbudsskjema, arbeidsavtale, dokumentasjon på utdanning og arbeidsattester.

UDI avslo søknaden og viste til at hun ikke hadde dokumentert at hun var faglært kokk. Stillingen klageren var tilbudt, krevde dessuten ikke faglært kompetanse.

I klagen skrev hun at det ikke fantes en yrkesutdanning som kokk i Kosovo, men at hun hadde tatt relevant utdannelse på videregående skole, arbeidet som kokk og tatt kurs som resulterte i fagbrev. Hun la blant annet ved et nytt arbeidstilbud, arbeidsavtale og dokumentasjon på utdanning.

UNEs vurdering

For å få oppholdstillatelse til å arbeide i Norge som faglært arbeidstaker må flere vilkår være oppfylt. Se utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1. For å bli ansett som faglært arbeidstaker må man ha fagutdanning, fagbrev, eller ha utdanning fra høyskole eller universitet eller ha spesielle kvalifikasjoner.

UNE mente at klageren ikke var faglært etter regelverket. Hun hadde lagt frem dokumentasjon på et kokkekurs, men nivå og varighet var ikke spesifisert. Hun hadde også lagt frem dokumentasjon på videregående utdanning med spesialisering innen hotell og turisme. Det var ingen dokumentasjon i saken på at hun hadde fullført en utdanning tilsvarende en treårig yrkesrettet kokkeutdanning på videregående skoles nivå i Norge. UNE mente derfor at hun ikke hadde sannsynliggjort at hun hadde formell kompetanse som kokk.

UNE så også på hennes arbeidserfaring, for å vurdere om hun kunne anses som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. En utdanning som kokk i Norge har en varighet på fire år, hvorav to år er på skole og to år er i bedrift. Dermed måtte hun i utgangspunktet ha minst åtte års arbeidserfaring for å veie opp for dette. Det hadde hun ikke. UNE mente derfor at hun ikke hadde faglært kompetanse som kokk og avslo søknaden.

Det var heller ikke sterke menneskelige hensyn eller en særlig tilknytning som tilsa at hun skulle få en oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 38.

Var dette sammendraget nyttig?