Sammendrag: Arbeid
Saken gjaldt klage over UDIs vedtak om avslag på søknad om oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker. Klageren hadde ikke lagt fram dokumentasjon på at han var faglært etter utlendingsreglene.
Bakgrunn
Klageren søkte om oppholdstillatelse for å jobbe som kokk. UDI kom til at vilkårene for oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1 første ledd ikke var oppfylt. De mente at klageren ikke hadde sannsynliggjort at han hadde faglært kompetanse som kokk.
I klagen over UDIs vedtak viste klageren blant annet til at han hadde 11 års yrkeserfaring som kokk. Han hadde jobbet som kjøkkensjef i en indisk restaurant. Samlet sett måtte vilkårene for tillatelse være oppfylt. UDI så imidlertid ingen grunn til å omgjøre sitt vedtak.
UNEs vurdering
UNE viste til at en rekke vilkår må være oppfylt for å bli ansett som faglært arbeidstaker. Man må ha fagutdanning, fagbrev eller utdanning fra høyskole eller universitet, eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge. Ved utdanning fra høyskole eller universitet er det et krav om fullført grad på bachelor- eller masternivå.
Etter UNEs syn hadde klageren ikke fremlagt dokumentasjon som viste at han hadde fullført en fagutdanning som kokk i lovens forstand.
UNE tok deretter stilling til om klageren hadde spesielle kvalifikasjoner. For å bli ansett for å ha spesielle kvalifikasjoner etter utlendingsforskriften, må man gjennom praktisk arbeidserfaring, eventuelt i kombinasjon med utdanning, ha fått kompetanse som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå. Det skal mye til for å få en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Det vil normalt kreve flere år med målrettet kompetanseheving gjennom opplæring og praktisk arbeid, og som hovedregel må man ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. Dokumentasjonen på yrkeserfaringen må være grundig og detaljert, med opplysninger om arbeidsforholdets varighet, opplæring, arbeidsoppgaver og kvalifikasjoner. Ettersom kokkeutdanningen i Norge har en varighet på fire år, må man i utgangspunktet ha minst åtte års arbeidserfaring.
Klageren hadde jobbet som kokk i 11 år, slik at hans praktiske erfaring var nokså lang. Men de fremlagte attestene var ikke tilstrekkelig detaljert til at det var sannsynliggjort at han hadde opparbeidet seg tilsvarende kompetanse som den manglende formelle utdanningen. Han kunne derfor ikke anses for å være faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner.
Konklusjon
Klageren fylte ikke vilkårene som faglært, og klagen ble ikke tatt til følge.