Sist oppdatert: 29.06.2024 29.06.2024

Sammendrag: Familie

UNE omgjorde UDIs avslag. Klageren fikk oppholdstillatelse for familieinnvandring med ektefellen fordi kravet til forsørgelse nå var oppfylt. Klagerens ektefelle hadde dessuten blitt norsk statsborger og det var derfor ikke lenger et krav om at ektefellen hadde vært i heltidsaktivitet i fire år.

Bakgrunn

Klageren søkte om oppholdstillatelse med sin ektefelle (referansepersonen).
 
UDI avslo søknaden fordi ektefellen ikke oppfylte underholdskravet. UDI viste til at verken kravet til fremtidig eller tidligere inntekt var oppfylt. UDI avslo også søknaden fordi det ikke var dokumentert at ektefellen hadde arbeidet eller tatt utdanning i Norge i tilsammen fire år (fireårskravet).
 
Etter at saken ble oversendt UNE ble ektefellen norsk statsborger. Han sendte også inn oppdaterte opplysninger om arbeids- og inntektsforhold.
 

UNEs vurdering

UNE vurderte de innsendte opplysningene om ektefellens arbeids- og inntektsforhold. UNE innhentet også opplysninger om hans inntekter fra Skatteetaten.
 
UNE mente at kravene til fremtidig inntekt og tidligere inntekt var oppfylt. Ektefellen hadde fremlagt arbeidsavtale som viste at han var ansatt i en fulltidsstilling med en avtalt årsinntekt som var høyere enn kravet som stilles til fremtidig inntekt. Opplysningene fra Skatteetaten viste at han fikk utbetalt lønn som stemte med arbeidsavtalen. Opplysningene fra Skatteetaten viste også at ektefellen ved siste skatteoppgjør hadde hatt inntekt som var høyere enn kravet som stilles til tidligere inntekt.
 
Kravet om at referansepersonen må ha vært i heltidsaktivitet i fire år gjelder ikke når referansepersonen er norsk statsborger. Ektefellen var blitt norsk borger og det var derfor ikke lenger et krav om at han hadde vært i heltidsaktivitet i fire år. 
 
De andre vilkårene for oppholdstillatelse var også oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?