- Du har rett til å ha med deg advokat eller en annen fullmektig i møtet
Hvis du ikke har advokat, kan du kontakte en organisasjon og be om bistand. Eksempler på slike organisasjoner er:
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) (ekstern lenke)
JussBuss (ekstern lenke)
Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) (ekstern lenke)
Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) (ekstern lenke) - Vær forberedt på hva som er tema for møtet
Temaet for møtet kan være hele saken. Men det kan også være bare en del av saken, og da gir vi beskjed på forhånd. Les alltid det siste vedtaket du har fått, og snakk med fullmektigen din. - Er det noen feil og misforståelser i saken?
Dersom du mener det er feil eller misforståelser i saken din, må du fortelle oss det. Det kan for eksempel være i asylintervjuet eller i UDIs vedtak. Du behøver ikke å fortelle det som står i klagen, for den har vi lest på forhånd. - Husk at alle i nemndmøtet har taushetsplikt
Alle i nemndmøtet har taushetsplikt. Det betyr at de ikke har lov til å snakke om saken din andre steder. Du kan derfor snakke fritt. Møtet holdes for lukkede dører, slik at utenforstående ikke blir kjent med det som foregår. - Hvis du har ny informasjon i saken, må du komme med det før møtet
Hvis du har ny informasjon, eller ønsker å legge frem dokumenter, må du eller fullmektigen din sende det til oss i god tid før møtet. Det er viktig for at nemnda skal være godt forberedt. - Vi må ha dokumenter på identiteten din
Identitet vil ofte være et viktig tema i møtet. Dersom du har, eller kan skaffe, pass eller andre dokumenter på identitet fra hjemlandet ditt, må du sende det til oss i god tid før møtet. Dokumentene bør være i original. Identitet er summen av flere opplysninger som forteller hvem du er. Eksempler på slike opplysninger er navnet ditt, fødselsdatoen, hvem som er foreldrene dine, og hvor du er født. Hvis du ikke har dokumenter som viser alt dette, er det likevel viktig at du sender oss mest mulig. - Gi beskjed om du har spesielle behov
Hvis du trenger særlig tilrettelegging fordi du har en funksjonshemming, helseproblemer eller andre spesielle behov, må du gi beskjed så raskt som mulig. - Gyldig fravær
Blir du syk, må du dokumentere sykdommen og at den hindrer deg i å møte i Utlendingsnemnda. Dette er ditt ansvar. Gi straks beskjed til oss om at du ikke kan møte, og send inn dokumentasjon så raskt som mulig. Møtet skal da som hovedregel utsettes. Unntak kan likevel tenkes. I utgangspunktet godtar vi ikke andre årsaker til at du ikke møter opp enn dokumentert sykdom. - Overnatting og reise
Du kan få dekket utgifter til reise til nemndmøtet og overnatting hvis du trenger det. Det er noe advokaten eller fullmektigen hjelper deg med. Hvis du ikke har advokat eller fullmektig, finner du informasjon om reise og overnatting på siden for advokater og fullmektiger, under fanen «reise og dekking av reiseutgifter».
Du som skal i et nemndmøte
Her kan du se hvordan et nemndmøte foregår
Ikke video?
Her kan du lese video-skriptetVelkommen til Utlendingsnemnda. Når du klager på et vedtak fra UDI, sendes saken din til oss for en ny vurdering.
I noen tilfeller trenger vi mer informasjon om deg. Da innkaller vi deg til et nemndmøte, som er din mulighet til å forklare deg nærmere om saken din.
Som oftest behandler UNE saker om beskyttelse og asyl. Likevel er ikke et nemndmøte hos oss et nytt asylintervju. Nå er hensikten å få klarhet i ubesvarte spørsmål. Det er derfor viktig at du benytter anledningen til å fortelle sannheten og opplyse saken din så godt som mulig.
Flere personer vi være til stede i et nemndmøte
Har du en advokat, vil denne sitte ved siden av deg. Advokaten sikrer at dine rettigheter blir tatt vare på.
På den andre siden av bordet finner du nemndlederen. Nemndlederen er jurist, og har samme bakgrunn som en dommer.
Det er nemndlederen som leder møtet, sammen med to nemndmedlemmer. De tre utgjør nemnda, og det er disse som avgjør saken din. Avgjørelsen de kommer fram til baserer seg først og fremst på det som du har forklart tidligere, i tillegg til det som kommer fram i nemndmøtet.
Saksbehandleren er den som forbereder saken din for nemnda, men har ingen rolle i å avgjøre saken. Du kan likevel få spørsmål fra saksbehandleren under nemndmøtet.
I noen tilfeller vil det også være en landrådgiver fra Landinfo i nemndmøtet. Landrådgiveren har god kunnskap om ditt opprinnelsesland, og skal kun uttale seg generelt om situasjonen der du kommer fra.
Det vil også være en tolk til stede i møtet. Tolken oversetter alt som blir sagt, og er godkjent og kvalitetssikret av UDI. Det betyr at tolken, i likhet med alle andre i nemndmøtet, har taushetsplikt.
Det er straffbart for møtedeltakerne å bryte taushetsplikten. Du skal derfor kunne forklare deg i møtet uten å være redd for at andre får vite hva du har sagt.
Det første som skjer i et nemndmøte, er at nemndlederen introduserer møtedeltakerne og hva som skal skje. Du vil nå bli stilt spørsmål, og får anledning til å forklare deg om temaer som nemnda lurer på. Spørsmålene kan dreie seg om din identitet, bakgrunn, familie og ting du har opplevd i hjemlandet.
Nå er det avgjørende at du gir korrekt informasjon. Husk at det er straffbart å gi informasjon som du vet er uriktig.
Nemndmøtet kan vare hele dagen, men det tas alltid flere pauser.
Mot slutten av møtet holder advokaten din et kort avsluttende innlegg. Du kan få ordet helt til sist. Dette er din og advokatens siste mulighet til å si noe til nemnda.
Etter at møtet er avsluttet, oppsummerer saksbehandleren hva som har kommet fram i møtet.
Når saksbehandleren har forlatt rommet, fatter nemndlederen og de to nemndmedlemmene en endelig avgjørelse i saken. Nå går det normalt tre uker til du får beskjed om avgjørelsen.
Vedtaket sendes til din advokat eller direkte til deg hvis du ikke har advokat.
Les mer om nemndmøter på UNE.no