Er du barn og skal i nemndmøte?
Her kan du se hva som skjer når vi snakker med barn i et nemndmøte:
Kan du ikke se videoen?
Her kan du se bildene og lese tekstenVelkommen til Utlendingsnemnda – eller bare UNE om du vil.
Noen ganger spør vi om et barn vil komme og snakke med oss, slik at vi kan få mer informasjon om deg eller din familie. En slik prat er helt frivillig.
Du kan ha med deg en voksen du stoler på – for eksempel en advokat eller en verge.
Hos UNE får du prate med en nemndleder. Nemndlederen er som en slags dommer, og har ansvaret for din eller din families sak.
Vi har et eget barnerom for yngre barn som skal snakke med oss.
Alle som ikke kan norsk får hjelp av en tolk.
Fire voksne vil følge med på samtalen på en skjerm i naborommet. Tre fra UNE vil sammen med vergen eller advokaten din følge med på hva du og nemndlederen snakker om.
Nemndlederen vil spørre om stort og smått som handler om deg og din oppvekst. Han eller hun er vant til å snakke med barn, noen ganger også om vanskelige ting.
Hvis du ikke kan eller ikke vil svare på et spørsmål, så er det helt i orden. Men husk at alt du sier skal være sant.
Alle hos UNE har taushetsplikt. Det betyr at vi ikke har lov til å fortelle hva du sier til noen.
Du har rett til å si hva du mener i saker som handler om deg selv. Det du sier er til god hjelp når UNE skal avgjøre hvem som får lov til å bli boende i Norge.
- Alle barn har rett til å bli hørt i saker som handler om dem selv.
- Noen ganger spør vi om du vil komme å prate med oss. Det er helt frivillig.
- Er det noe du ikke vil snakke om, er det helt greit.
- Alt du forteller oss må være sant.
- Det du forteller oss har vi ikke lov å si til noen andre.
Les mer om høring av barn og om nemndmøter på UNE.no
Hvis du har blitt innkalt til å snakke med oss i et nemndmøte, er det fordi vi ønsker mer informasjon om deg. Du kan velge selv om du vil snakke med oss, det er helt frivillig. Du kan ha med deg en voksen som du stoler på.
Du har rett til å si hva du mener i en sak som handler om deg eller foreldrene dine. Dette betyr ikke at du kan bestemme, men vi må ta hensyn til hva som er best for deg før vi avgjør saken.
Du må vite hva saken handler om. Spør foreldrene dine. Vi kan ikke fortelle deg om saken hvis den gjelder en av foreldrene dine og ikke deg.
Se filmen før du kommer og tenk litt på om det er noe du synes er viktig å fortelle. Det er du som bestemmer hva du vil si, ingen andre.
I UNE får du snakke med en nemndleder. Nemndlederen har ansvaret for saken din og er med på å bestemme hvem som får bo i Norge. Du kan snakke med nemndlederen i et eget rom, eller du kan være i et større rom med advokaten og flere voksne til stede. Dette avtaler vi på forhånd. Hvis du ikke kan norsk, får du hjelp av en tolk.
Hvis du snakker med nemndlederen i et eget rom, kommer det til å sitte flere voksne i rommet ved siden av. De følger med på hva dere snakker om. Hvis du har med deg en advokat eller verge, vil han eller hun også sitte i rommet ved siden av.
Du må si fra til nemndlederen hvis du ikke vil at foreldrene dine eller advokaten skal høre hva du sier.
Vi vil høre hva som er din mening og finne ut hva som vil være best for deg. Du kan derfor bli spurt om forskjellige ting som handler om deg og oppveksten din. Hvis du ikke kan eller ikke har lyst til å svare, er det helt greit. Men det du sier må være sant.
Alle som hører hva du sier, har taushetsplikt. Det betyr at de ikke har lov til å fortelle videre hva du sier til noen.
Når møtet er over, vil nemnda avgjøre saken. Noen ganger vil vi også undersøke nærmere det du forteller for å være sikker på at vi har forstått saken riktig.
Vi sender avgjørelsen til foreldrene dine, som oftest via en advokat.