Ventetider for klager på asylsaker
Ventetiden for asylsaker er 9 måneder
Men noen saker kan, av ulike grunner, ta lengre tid å behandle.
Ventetiden gjelder fra det tidspunktet klagen kommer til UNE. Med en gang vi har behandlet klagen din, vil du få beskjed fra oss.
Les mer om hvilke regler som gjelder for asylsaker og hvordan UNE behandler disse sakene.
Spesielt om Dublin-saker
Ventetiden for de fleste klagesaker behandlet etter Dublin-reglene (Dublin-saker) er fire måneder. Dette er saker som handler om hvilket land som skal behandle søknaden om asyl.
Her kan du lese mer om hvordan UNE behandler saker etter Dublin-reglene.
Hvis du har fått avslag på en Dublin-sak av UDI, kan du be om å få være i Norge inntil klagen er behandlet av UNE. Dette må du be om innen 48 timer etter at UDI har avslått. UNE bruker inntil seks dager på å avgjøre om du får være i Norge.
Hvis vi kommer til at du ikke får være i Norge inntil vi behandler klagesaken, blir du sendt til det landet som har ansvar for søknaden din. Dette kan skje kort tid etter at UNE har avgjort at du ikke får bli i Norge.
Opphold eller asyl i et annet land
Hvis du allerede har opphold eller asyl i et annet land, bruker vi vanligvis inntil ni måneder på å behandle saken din. Disse sakene behandles vanligvis på samme måte som Dublin-saker, selv om de ikke er omfattet av Dublin-regelverket.
Ventetiden kan endre seg
Vi oppdaterer informasjonen på denne siden en gang i måneden.
Spørsmål og svar
Det er Norge som er ansvarlig for saken din hvis du først søkte om beskyttelse her, selv om du senere reiser og søker asyl i et annet europeisk land. Det er fordi europeiske land samarbeider og behandler asysaker etter et felles europeisk regelverk som kalles Dublin-forordningen. Søker du asyl i et annet europeisk land, vil politiet ta fingeravtrykk og oppdage at du har søkt asyl i Norge, og du vil mest sannsynlig bli sendt tilbake til Norge igjen.
Du kan lese mer om Dublin-samarbeidet på nettsidene til UDI.
Nei, vanligvis ikke. Utgangspunktet er klart: Helseproblemer gir ikke rett til flyktningstatus og asyl i Norge.
Det finnes likevel unntak. Helseproblemer kan ha betydning for asylvurderingen. Det kan du lese mer om i denne fagartikkelen på une.no.
Nei, vanligvis ikke. Hvis du har søkt om beskyttelse i et land som er med i Dublin-samarbeidet, kan du ikke søke på nytt i et annet av disse landene. Du får bare behandlet saken din i ett land. Du kan lese mer om dette på UDIs nettsider.
Hvis vi ikke vet hvor du er, risikerer du å få avslag uten at vi vurderer innholdet i saken din. Du har plikt til å melde fra til politiet hvor du bor så lenge du er i Norge.
Hvis du vil jobbe, må du søke om midlertidig arbeidstillatelse. Søknaden skal du levere til politiet der du bor. Det er et krav om at du har gyldig pass fra hjemlandet ditt. Du kan lese mer om hvordan du søker på UDIs nettsider.
Det er sjelden vi prioriterer en sak fordi noen ber oss om det. Da må det være noe helt spesielt i saken. Hvis du mener det er noe spesielt i din sak som gjør at vi bør prioritere den, kan du sende oss en skriftlig begrunnelse for dette.