Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: EØS

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte

Klagen ble tatt til følge. Enstemmig.

Kvinne søkte i 2017 om oppholdskort som familiemedlem (tredjelandsborger) til EØS-borger. EØS-borgeren er spansk statsborger og har varig oppholdsrett gjennom EØS-regelverket.

I Marriage Registration Certificate var det under brudgommens fars navn satt inn brudgommens nasjonale registreringsnummer. Ambassaden fant ikke nummeret ved søk i den nasjonale databasen, NADRA, og attesten ble ansett som uregelmessig.

UDI avslo på denne bakgrunn i november 2018 søknaden om oppholdskort. Avslaget ble påklaget og det ble i klageomgangen fremlagt rettet attest. Det var spørsmål om dette kunne skje eller om det krevde rettslig behandling. Det ble fremlagt id-dokumenter og pass for begge. På ektefellens dokumenter fremgikk hans nasjonale id-nummer. I klagerens pass fremgikk det at hun var gift med herboende ektefelle.

Saken ble behandlet i nemnd. Nemnda la til grunn at det nasjonale id-nummeret til ektefellen ved et arbeidsuhell ved Union Council, som fører registrene, var satt på attesten da Nikah Nama var korrekt. Dette er nå rettet ved ny attest. Både ambassaden og landrådgiver bekreftet at dette var noe som kunne, og ofte ble, rettet av Union Council og ikke krevde rettslig behandling. Nemnda kom til at det var det var i tilstrekkelig grad dokumentert at partene har inngått lovlig ekteskap og at hun derved har rett til oppholdskort som familiemedlem til en EØS-borger.

Var dette sammendraget nyttig?