Sist oppdatert: 19.05.2021 19.05.2021

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fikk ikke permanent oppholdstillatelse fordi han ikke hadde hatt opphold med sammenhengende tillatelser de siste tre årene.

Bakgrunn

UDI avslo klagerens søknad om permanent oppholdstillatelse fordi han ikke oppfylte vilkåret om å ha oppholdt seg i Norge sammenhengende med tillatelser som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelser de siste tre årene. Klageren hadde vært uten tillatelse i en periode på ca. 10 måneder før han hadde søkt om fornyelse av den midlertidige tillatelsen.

Vurdering og konklusjon

UNE skrev at utlendingsmyndighetene tillater perioder uten en tillatelse på opptil tre måneder i løpet av de siste tre årene. Slike perioder regnes fra utløpet av en tillatelse og frem til utlendingen har søkt på nytt på korrekt måte. Perioden klageren hadde vært uten tillatelse utgjorde mer enn tre måneder. Han hadde dermed ikke hatt sammenhengende tillatelse de siste tre årene før han søkte om permanent oppholdstillatelse. Til klagerens forklaring om at han hadde misforstått regelverket, bemerket UNE at utlendingsloven her ikke åpner for skjønnsmessige vurderinger.

Når utlendingen har en periode på mer enn tre måneder uten tillatelser, begynner en ny kvalifiseringsperiode å løpe fra det tidspunktet utlendingen igjen gis en ny tillatelse som kan danne grunnlag for permanent oppholdstillatelse. UNE var dermed enig med UDI i at oppholdstiden regnes fra datoen for klagerens nye tillatelse. Han hadde dermed heller ikke på UNEs vedtakstidspunkt hatt slik tillatelse i tre år.

UNE mente at klageren heller ikke fylte vilkårene for å gjøre unntak etter utlendingsforskriften § 11-4. En forutsetning er at utlendingen minst det siste året har hatt en tillatelse som kan danne grunnlag for permanent oppholdstillatelse. I tillegg må han ha hatt langvarig opphold i Norge med tillatelser, langvarig opphold på Svalbard, eller det må foreligge «særlig sterke rimelighetsgrunner». En utlending har ikke rett til å få en tillatelse etter denne bestemmelsen, men UNE har en skjønnsmessig adgang til å gi det.

Selv om klageren hadde hatt tillatelse det siste året, hadde han ikke tidligere hatt langvarig opphold i Norge. For å fylle dette vilkåret kreves etter UNEs praksis 8-10 års opphold med tillatelse som har vært sammenhengende. Klageren oppfylte ikke dette vilkåret.

UNE mente at verken det at klageren hadde misforstått regelverket og derfor ikke søkte fornyelse, eller det at han hadde hatt en operasjon, var forhold som gjorde at det var «særlig sterke rimelighetsgrunner» i saken. Søknaden om permanent oppholdstillatelse ble derfor avslått.

Var dette sammendraget nyttig?