Stortinget har vedtatt endringer i SIS-loven for å gjennomføre tre EU-forordninger om SIS. Endringene omfatter områdene grensekontroll, politisamarbeid og returområdet. Lovendringen trådte i kraft 7. mars 2023.
Hva er SIS?
SIS er et informasjonsdelingssystem for sikkerhet og grensekontroll i Europa. Systemet er opprettet for å kompensere for fjerningen av den indre grensekontrollen mellom medlemsstatene i Schengen-samarbeidet.
Det brukes blant annet til å utveksle informasjon om personer som har fått en utreiseplikt med en utreisefrist fra Schengen-området eller som har fått et innreiseforbud til Schengen-området.
Tre nye regelsett
Tre nye SIS-forordninger i EU forplikter medlemsstatene til å gjøre ulike registreringer i SIS:
- Politisamarbeidsforordningen - forordning (EU) 2018/1862 om opprettelse, drift og bruk av Schengen informasjonssystem innen politisamarbeid og strafferettslig samarbeid (ekstern lenke)
- Grensekontrollforordningen - forordning (EU) 2018/1861 om opprettelse, drift og bruk av Schengen informasjonssystem innen grensekontroll (ekstern lenke)
- Returforordningen - forordning (EU) 2018/1860 om bruk av Schengen informasjonssystem for retur av tredjestatsborgere uten lovlig opphold (ekstern lenke).
Forordningene har nå status som norsk lov.
Hva betyr det for utlendingsmyndighetene?
Personopplysninger om tredjelandsborgere (personer fra et land utenfor Schengen-området) skal registreres i SIS hvis de har plikt til å forlate Schengen-området. Melding om slike returvedtak skal registreres i SIS med en gang. Før loven ble endret, var det bare tredjelandsborgere som var utvist med et innreiseforbud som ble registrert i SIS. De nye reglene skal bidra til å forebygge og hindre irregulær migrasjon.
Hva betyr det for klagerne?
Personer som er registrert i SIS kan ikke reise inn i eller oppholde seg i Schengen-området.
Utlendinger med returvedtak må sørge for å få utreisen registrert slik at SIS-registreringen slettes. De må vise frem reisedokumentet (passet) ved grensekontrollen når de forlater Schengen-området, for eksempel på flyplassen.
Alle som er registrert i SIS, kan be om informasjon om hvilke opplysninger som er registrert, og de kan kreve innsyn i opplysninger om seg selv. Er noe ukorrekt, kan de kreve retting. Ulovlige registreringer kan kreves slettet. Har UNE truffet et returvedtak eller utvisningsvedtak med innreiseforbud, har UNE ansvar for å håndtere slike krav.